Radio Bosanski Petrovac emituje na srednjem talasu jer Regulatorna agencija za komunikacije BiH ovoj radio-stanici još nije dodijelila FM frekvenciju, zbog čega je program moguće čuti samo u krugu od oko 200 metara od zgrade u kojoj je smješten.

Sve dosadašnje zahtjeve za vraćanje dozvole za rad na FM talasima Agencija je odbijala sa obrazloženjem da se čeka digitalizacija i raspisivanje javnog oglasa za dodjelu dozvola. Na zahtjev bosanskopetrovačkog načelnika u prostorijama RAK-a u Sarajevu ove sedmice održan je i radni  sastanak s direktorom Jasenkom Lastom, a pored načelnika Hujića sastanku je prisustvovao i premijer USK Izudin Saračević. Svrha razgovora bila je kako lokalnom radiju na najbrži način omogućiti emitovanje programa na FM frekvenciji.

U cilju rješavanja ovog problema, načelnik Hujić obraćao se i Visokom predstavniku u BiH, Valentinu Inzku.

Hujić je mišljenja da se u ovom slučaju radi o diskriminaciji općine koja je, kako je kazao, među rijetkima u BiH čiji lokalni radio program emituje na srednjim talasima.

„Mi ne tražino da nam se dodijeli FM frekvencija nego da nam se vrati jer smo je ranije imali“, kaže načelnik  Hujić.

Na nedavno održanoj sjednici Općinskog vijeća vijećnici su jednoglasno podržali inicijativu načelnika za rješavanje ovog za Bosanski Petrovac značajnog problema. U ime građana vijećnici su  zajedno s načelnikom potpisali zahtjev i dostavili ga Vijeću RAK-a, u nadi da će Radio Bosanski Petrovac uskoro početi emitovati program na FM frekvenciji.

KOMENTARI:
Loading...