Velike snježne padavine praćene jakim vjetrom u Bosanskom Petrovcu protekle sedmice su izazvali velike smetove koji su bili zatrpali putne komunikacije do pojedinih sela.

Najteže stanje bilo je u mjesnoj zajednici Kapljuh u naselju Roginovac, gdje su nanosi na lokalni put Roginovac – Kapljuh bili i veći od dva metra.

„Nanosi su bili ogromni, morali smo da angažiramo velike, teške mašine, da bi probili nanose. A radilo se o izuzetno vlažnom snijegu, koji je težak, i mašine ga teško guraju“ – rekao nam je Jasmin Didović, direktor kompanije Didovići izvođača radova na raščišćavanju snijega. U Općini Bosanski Petrovac ne kriju zadovoljstvo radom na raščišćavanju snijega. „I ovaj zadnji snijeg načinio nam je ogromne probleme, ponovno nam je zameo većinu lokalnih puteva. A pojedina mjesta su bila odsječena. Angažirali smo našeg izabranog izvođača radova da nam raščisti puteve, što je i urađeno“- rekao je načelnik Zlatko Hujić.

Veliki nanosi snijega na lokalnim putevima bili su u skoro svim zaseocima ispod vrhova planina, a najveći nanosi bili su u zaseoku Roginovac, naselju ispod Grmeča u kojem živi nekoliko porodica.

„Bila je to duga borba da se probije snijeg, čistile su put tri teške mašine, i uspjeli su probiti ove velike nanose, te smo uspjeli doći do Roginovca, u kojem živi pet porodica uglavnom starijih lica, a imamo i jednog teškog invalida bez noge“- rekao nam je Miroslav Davidović, predsjednik mjesne zajednice Kapljuh.

KOMENTARI:
Loading...