Jasmin Odobašić jedan je od poslijeratnih heroja Bosne i Hercegovine koji je svoj život posvetio načuno istraživačkom radu na otkrivanju zločina, te je svoj rad upravo krunisao izavanjem knjige “Hiljadu grobnica u Bosnanskoj Krajini 1992-1995″.

U knjizi on govori o grobnicama (128 masovnih, 116 zajedničkih, 886 pojedinačnih) u kojima je do sada ekshumirano 4.697 tijela, sa hiljadama relevantnih dokumenata, zapisnika i fotografija koji potvrđuju ekshumaciju i identifikaciju žrtava.

Promocija će se održati 03. aprila (petak) u 19 sati u UNITIC-u u Sarajevo, nakon čega očekujemo promocije i u Bosnakoj Krajini.

– U Krajini smo se nagledali najužasnijih prizora, to je bio poligon zločinačkih umova, gdje su ljudi bez trunke samilosti ubijani i bacani u brojne otvore u zemlji, jame i bezdane, za koje su mještani cijeli život znali, a onda došli na ideju da ih napune sa svojim komšijama Bošnjacima – kazao je Odobašić.

Ilustracija sa naslovne stranice knjige motivisana je jednom od brojnih priča iz eshumacija, kao što je bio slučaj sa djevojčicom iz Biljani, Amilom Džaferagić koja je imala samo 4 mjeseca kada je eshumirana. U prirodnoj jami Lanište pronađena je u majčinom naručju, mrtve ruke još su je čvrto držale.

Gospodin Odobašić je rođen u Prnjavoru 1952. Prije rata radio je na više pravnih poslova u svojem rodnom gradu u kojemu je 1992. zatočen te je u radnim logorima, uz obavljanje teških fizičkih poslova i premlaćivanje, proveo dvije godine. Razmijenjen je na Vlašiću 27. srpnja 1994. te je nedugo potom imenovan predsjednikom Komisije za razmjenu ratnih zarobljenika BiH. Dvije godine poslije imenovan je članom Državne komisije za traženje nestalih. Ekspertni tim, kojemu je bio na čelu od 1996. do 2005., pronašao je i ekshumirao više od 4 000 nestalih osoba. Ekshumacije je radio i izravno za Haaški sud, a dva puta je na tom sudu i svjedočio protiv optuženih za ratne zločine (Brđanin i Krajišnik). Ostat će zabilježeno da je Jasmin jedini stručnjak koji je ekshumirao žrtve i hrvatske i srpske i bošnjačke nacionalnosti u BiH.

Ipak, zbog njegovih publikacija poput ove najavljene i one ranije “Sjaj i bijeda eshumacija” u ovom društvo koje ne mari za Bošnjačke žrtve Odobašić je doživljavao samo osporavanja a njegov rad je otežavan kroz izolacije, blokade i kazne. S takvim stvarima se obično suočavaju značajni Bošnjaci koji krenu putem istine.

KOMENTARI:
Loading...