Na  dnevnom redu četvrte redovne sjednice  Skupštine USK trebao bi se naći i Program rada Skupštine za 2015.godinu, te Pravilnik o javnosti rada Skupštine, odlučeno je na današnjem zasjedanju Kolegija.

Pred redovno zasjedanje Skupštine USK zakazano za ponedjeljak 27. aprila, danas je ponovo zasjedao Kolegij Skupštine jer je  jedini ovlašteni predlagač Programa rada Skupštine, a zbog određenih opravdanih  okolnosti se kasnilo sa pripremom ovog materijala. Budući da je Program završen, trebao bi se naći na dnevnom redu  zakazanog skupštinskog zasjedanja.

Nijaz Hušić, predsjedavajući Skupštine izjavio je za RTV USK da je Program rada danas Kolegij Skupštine uputio u proceduru, tako da će ga zastupnici razmatrati u ponedjeljak. Pravilnik o javnosti rada Skupštine USK, dodaje Hušić, razmatran je i na prethodnim sjednicama i danas je jednoglasno usvojen, te će i ovaj dokument biti tema dnevnog reda. Njime će se definirati javnost rada Skupštine i prisustvo na sjednicama osoba koje nisu članovi Skupštine i njenih tijela.

Na insistiranje pojedinih članova Kolegija  traženo je da se u program rada Skupštine USK uvrsti i održavanje četiri tematske sjednice i to u mjesecima sa manjim obimom planiranih aktivnosti. Predsjedavajući Hušić kaže kako to nije uvršteno u Program rada jer se nisu prethodno obavile konsultacije sa Vladom USK, ali je donesen zaključak da se shodno mogućnostima za organiziranje mogu održati tematske sjednice u periodu juli-oktobar sa Vladom USK o poljoprivredi, obrazovanju, zdravstvu i privredi, a već i postoji inicijativa za održavanje tematske sjednice o poljoprivredi

Osim toga, rečeno je da bi se u maju trebale održati dvije redovne sjednice na kojim bi trebala biti razmatrana 44 izvještaja kantonalnih institucija, uprava i poduzeća.

KOMENTARI:
Loading...