U Gradskoj sportskoj dvorani u Velikoj Kladuši Udruženje roditelja djece i mladih sa posebnim potrebama „I mi postojimo“ u petak, 20. marta priredilo je priredbu u povodu 21. marta – Međunarodnog dana Down sindroma gdje su pokazali rezultate svog rada. Njihov cilj je bio da dokažu i pokažu javnosti da i djeca s poteškoćama u razvoju mogu postići odlične rezultate u raznim sferama, kao i to da se s njima može i treba učestvovati u društvenim aktivnostima. Prikazanim na priredbi i aplauzom prisutnih može se zaključiti da su svoj primarni cilj i ispunili.

Posjetitelji su imali priliku vidjeti raznovrstan program čiji su glavni akteri bili članovi Udruženja „I mi postojimo“ koji su recitirali i pjevali pjesme, izveli igrokaz, te zajedno sa gostima i ovog puta pokazali da se i pored određenih poteškoća ne razlikuju od drugih te da mogu i trebaju biti punopravni članovi društva.

Podršku članovima Udruženja „I mi postojimo“ u realizaciji priredbe svojim nastupom dala su sva tri velikokladuška vrtića, „Lily“, „Kolibrić“ i „Dječije obdanište“, koji su nastupili sa po dvije koreografije, zatim Dječiji ansambl KUD-a „Tono Hrovat“, kao i posebni gosti polaznici Udruženja „Radosti druženja“ roditelja, djece i mladih sa posebnim potrebama Unsko – Sanskog kantona sa sjedištem u Bihaću.

Ukupan iznos prikupljenih sredstava na ovoj prirebi će biti iskorišten za rad ovog Udruženja. Recimo i to da je Udruženje „I mi postojimo“ putem svog projekta „Sve se može“ kojeg je iz grantovskih sredstava finansirala Općina Velika Kladuša realizirala ovu priredbu.

Velikokladuško Udruženje roditelja djece i mladih sa posebnim potrebama „I mi postojimo“ djeluje već gotovo šest godina, a osnovano je kao potreba za zaštitu i ostvarivanje prava djece i mladih s poteškoćama u razvoju. Glavna aktivnost Udruženja su edukativne radionice koje trenutno pohađa 30 polaznika, članova ovog Udruženja, a od ovog broja devetoro djece je sa Downovim sindromom. Najmlađe ima jednu, a najstarije 33 godine.

 

KOMENTARI:
Loading...