Jučer smo čuli zanimljivu teoriju koju smatramo da je vrijedna da je podjelimo sa vama. Naime, gradnje velike hidrocentrale na rijeci Unac neće biti, jer brana koju su zamislili nalazila bi se u nultnoj zoni Nacionalnog parka Una i to se nikad ne bi moglo ostvariti. Aktiviranje priče o centralama i ponovno nerviranje svih medija i opozicije samo je spin da se odvrati pažnja sa drugog posla koji je u toku, a priča o centralama navodno uvijek je i služila samo u tu svrhu.

No šta je u pitanju?

Prema teoretičaru po kojem se ravnamo u pitanju je sramna prodaja Agrokomerca za cijenu dvadeset puta nižu od nominalne i vjerovatno uz jake benefitore ove prodaje preduzeća koje se prostire na gotovo pola Krajine.

Ako pogledamo, ovo državno preduzeće nije mogla prodati država, nego se na tenderu na sudu u Velikoj Kladuši pojaviše dva trkača koja su se povukla, a Vlasnik Agrokomerca postaje Razvojna banka u Sarajevu i to sa samo 2 miliona maraka.

Sad, državno preduzeće (AC) kojeg država (odnosno pojedinci iz države) nisu mogli prodati ispod stola, su u mogućnosti da preko druge državne institucije (Razvojna banka) naprave direktnu prodaju od koje nije isključeno da će se pojedinci obogatiti samo da završe ovaj mutni posao koji se već 20 godina prolongira u Krajini.

Od 2 miliona Razvojne banke neće se moći zatvoriti ni dug prema radnicima, a s obzirom da su oni na zadnjem mjestu naplate za povjerioce, najvjerovatnije da će ostati bez ičega.
No ne zna se šta je gore, da se AC proda budzašta i uz korist samo političkim mutljarošima, ili da i narednih 20 godina politički mutljaroši drže okove nad AC i narodom Bosanske Krajine.

Zbog toga bi ova sumnjva aktivnost i mogla proći, jer čak i ako dođe Zvečevo, Kandit ili druga slična strana firma o kojima se špekuliše, sve je bolje od toga da Vlast nad AC-om imaju sećijaši u Sarajevu, čak i pod cjenu katastrofalne štete po državnu imovinu, jer i ona je manja od štete nastale 20godišnjom agonijom koja je sprječavala svaki napredak u USK.

KOMENTARI:
Loading...