Prozivati Cazin i Cazinjane u kontesktu septičkih jama, kako se izražavaju pojedinci, je zlobno i uvredljivo. Isto tako, tvrditi da je općina Cazin pred dužničkim ropstvom je kleveta, istaknuto je na danas održanoj press konferenciji u općini Cazin.

Naime, nakon odbijanja Prijedloga Odluke o davanju saglasnosti za zaključivanje ugovora o podršci projektu izgradnje glavnog kanalizacionog sistema u općini Cazin od strane Skupštine USK, pojedini političari u svojim javnim istupima govore o ovom projektu u vrlo ružnom svjetlu proglašavajući ga mizernim, opasnim za Unsko- sanski kanton ili dužničkom omčom za općinu Cazin.

-„Prije svega, ne postoji rizik zaduživanja Kantona jer je isti samo garancija da će, ukoliko do toga dođe, sredstva biti naplaćena iz redovnih prihoda općine Cazin. S druge strane, Cazin se ne stavlja ispred ostalih sredina i mi smo već bezbroj puta dokazali da nam je itekako stalo do razvoja cijelog kantona i cijele države. Tvrdnje da se općina Cazin nalazi pred tzv. dužničkim ropstvom su potpuno neutemeljene i to dokazuje bezbroj argumenata. Jedini aktivni kredit koji Cazin trenutno vraća je potpisan 1999.godine i odnosi se na vodovod Tahirovići, a kreditni potencijal općine Cazin u ovom trenutku iznosi 10,5 miliona maraka. To su činjenice i za sve suprotne tvrdnje potrebni su argumenti, a ne paušalne medijske izjave “, kazao je načelnik općine Cazin mr. Nermin Ogrešević.

Po riječima Suada Rošića,šefa općinske Službe za upravljanje razvojem i vođe projektnog tima koji radi istome već sedam godina, dosadašnje aktivnosti općinu Cazin stavile su u sami vrh općina u BiH koje su aplicirale za ista sredstva kod SIDA-e i EBRD-a. –„Općina Cazin je obezbjedila bespovratna finansijska sredstva donatora u vrijednosti od 6.700.000 eura i ukupna vrijednost projekta prelazi 23 miliona maraka. Osim toga, mi smo pokazali stručnost i dokazali kvalitet partnerima iz Evropske banke za obnovu i razvoj i time stekli ugled koji otvara vrata svim drugim projektima iz USK. Bitno je istaknuti da Skupština kantona u ovom projektu nema nikakav financijski rizik, ali odbijanjem podrške istom preuzima rizik njegovog kasnijeg finansiranja s obzirom da je realizacija ovakvih projekata dio strategije razvoja USK. Dakle, ukoliko kanton odbije ova izrazito povoljna sredstva, moraće kasnije obezbijediti vlastita odnosno pronaći način finansiranja izgradnje kanalizacijskih sistema na svome području“, kazao je Rošić.

Cazin je, kako je istaknuto, navikao da svaki projekat vezan za ovu općinu bude što više usporen i izložen što većoj politizaciji. –„Nažalost, nema projekta koji je ovisio o politici, a da do njega nismo morali najtežim putem. Naši su građani svjedoci da je tako bilo za sve na čemu smo radili, ali i da smo na kraju zajedno iznijeli svaku takvu situaciju i izašli iz nje kao pobjednici. Trudićemo se da tako bude i u ovom slučaju, ali ćemo u sve one koji nepošteno i zlobno idu na Cazin uperiti prstom i tražiti od njih odgovore zbog čega to čine i kako to misle ponovo dobiti glasove od Cazinjana“, kazao je na kraju općinski načelnik mr. Nermin Ogrešević.

KOMENTARI:
Loading...