Mr.sci. Izudin Saračević, premijer Unsko-sanskog kantona primio je, danas u Bihaću, kolegu, premijera Tuzlanskog kantona Begu Gutića. Sastanku kantonalnih premijera prisutan je bio i predsjedavajući Skupštine USK Nijaz Hušić.

Premijeri Saračević i Gutić analizirali su stanje u kantonima, aktualnu problematiku te razgovarali o načinima unaprijeđenja saradnje kantona i zajedničkog djelovanja ove prema višim instancama vlasti, prije svega u cilju osiguranja ustavne jednakosti svih kantona i građana u Federaciji BiH.

Primjer tome je i Inicijativa za izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH koju je Federalnom parlamentu uputila Vlada Tuzlanskog kantona, a Vlada Unsko-sanskog kantona usvojila ju je na svojoj 40. sjednici i zvanično se prudružila TK u traženju izmjena Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH koji je nepovoljan za većinu kantona u Federaciji BiH.

Od 2006. godine pojedinačno učešće kantona u raspodjeli prihoda računa prema četiri faktora: broju stanovnika, površini, broju učenika u osnovnom i broju učenika u srednjem obrazovanju. Dodatno je utvrđeno da formula za raspodjelu javnih prihoda za kantone u Federaciji BiH sadrži ponder koji odražava posebne rashodovne potrebe Kantona Sarajevo (2), Bosansko-podrinjski kanton (1,8), Posavski kanton (1,5) i za Kanton 10 (1,1). Ponderi za druge kantone nisu dodijeljeni pa ostali kantoni dobijaju znatno manje sredstava. Prema pokazateljima iz Tuzle i Bihaća, Unsko-sanskom kantonu na ovaj način uskraćeno je oko 200 miliona KM, a Tuzlanskom oko 300 miliona KM, kažu premijeri USK i TK.

KOMENTARI:
Loading...