Premijer Unsko-sanskog kantona Husein Rošić  boravio je jučer u općini Cazin, gdje je posjetio uspješne privrednike. S premijerom su bili ministar privrede Ilfad Medić te direktor Razvojne agencije Samir Jodanović.

Prva posjeta premijera USK-a Huseina Rošića upriličena je cazinskoj firmi „HH-inox“  čiji su proizvodi prepoznatljivi na domaćem, ali i stranom tržištu. Vlasnik Hasib Hasanović kaže da nije teško dogovoriti posao. Problem je, kaže, ambijent u kojem njegova, ali i druge proizvodne firme posluju. Birokratske prepreke, nedostatak kvalificirane radne snage, nepovoljni krediti, loši zakonski propisi, te preveliki nameti  uzrokuju da je sve više poduzetnika razočarano u državni aparat.

Vlasnik građevinske firme Mehmed Mahmutović također nema šta puno pozitivno reći o odnosu vlasti  prema privrednicima. Mahmutović je  djelatnost svoje firme proširio i u oblasti turizma i ugostiteljstva. SRC „Kula“ posjetili su mnogi Krajišnici, naročito u ljetnoj sezoni. Pred novu sezonu  posjetiocima će biti ponuđeni i novi sadržaji. Pored ulaganja u objekte, vlasnik „Kule“  morao je urediti i prilaz centru, što je smatra ipak bila obaveza  odgovornih u vlasti.

Da se privrednici suočavaju sa brojnim problemima za premijera Rošića nije novost. Vlada USK  pokrenula je značajne aktivnosti kako bi se konačno dala konkretna podrška realnom sektoru, što je, na kraju, i obaveza vlasti koja proističe iz Reformske agende, dodaje premijer.

Ono s čim će se vlasti morati ozbiljno pozabaviti je smanjenje  korupcije u svim sferama društva, jer upravo je to najveća kočnica ozbiljnijeg privrednog razvoja u državi, složili su se u razgovoru premijer i privrednici.

Zasigurno da mjere koje će Vlada nastojati poduzeti u ovoj godini neće riješiti nagomilane probleme u privredi, ali će barem zaustaviti negativne trendove, među kojima je posebno zabrinjavajući odlazak mladih ljudi i gubitak kvalitetne radne snage, rečeno je u razgovoru.

 

 

(Izvor: RTVUSK)

KOMENTARI:
Loading...