Iako jučerašnja sjednica Skupštine USK-a nije rezultirala povoljnim odlukama za daljnje aktivnosti Kantonalne Vlade, njeni predstavnici smatraju da ona neće utjecati na daljnje aktivnosti smanjenja još uvijek enormnih dugovanja i isplatu plata budžetskim korisnicima.

Premijer USK Izudin Saračević kaže da će se Odluka o kratkoročnom kreditnom zaduženju u visini od 7 miliona maraka naći na jednoj od narednih sjednica , te ističe da je u ovom trenutku bitnije stabilizirati političku situaciju u USK-u.

Neusvajanjem odluke o kratkoročnom zaduženju u visini od 7 miliona KM, prema izjavi ministra financija Zikrije Durakovića, upitnom su postali isplata zaostala 4 topla obroka i regres za 2014. godinu.

S obzirom na činjenicu da je Vlada još u decembru prošle godine  zatvorila prethodno kratkoročno zaduženje i ispoštovala svu zakonsku proceduru za novo, odgovornost prema budžetskim korisnicima snose skupštinski zastupnici, tvrdi premijer USK-a Izudin Saračević. Činjenica je, kaže on, da sjednici  nije prisustvovala trojica zastupnika parlamentarne većine, koja je glasala za odluku, ali nije očekivao da će se, barem u ovom slučaju, opozicija negativno izjasniti.

Iz ovih razloga Vlada je povukla  svoja 4 prijedloga, među kojima  i onaj  vezan za ugovor o podršci izgradnje kanalizacionog sistema u Cazinu, dodaje Saračević. Ističe  da ovakve situacije  neće spriječiti Vladu da nastavi aktivnosti na smanjenju još uvijek velikih dugovanja.To je, kako tvrdi, ogroman teret, ako se zna da se od 216 miliona budžetskih sredstava 135 miliona odvaja za plate. Pri tom napominje da se 12. februara navršava godina dana od inauguracije Vlade koja  budžetskim korisnicima već isplaćuje  13-tu plaću, i to onu za novembar. I za to je, kaže, trebalo obezbijediti blizu 4 miliona maraka. Međutim, krucijalni zadatak je stabilizacija političkog stanja na Kantonu.

Saračević dalje navodi da se opet nalazimo pred sudbonosnim trenucima te da pored naznaka iz vana moramo stabilizirati stanje iznutra. Što se povučenih  prijedloga  tiče, oni će se, kaže, ponovno naći na jednom od narednih skupštinskih zasjedanja.

KOMENTARI:
Loading...