Gradska džamija u Bihaću, 10.01.2016. godine je po prvi put bila domaćin centralne svečanosti mevluda za Medžlis Islamske zajednice Bihać.  Veliki broj imama, profesora, hadžija i ostalih vjernika se okupio na akšam namazu kojeg je predvodio hafiz dr. Halil Mehtić, dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici i gost predavač na mevludskoj svečanosti. Svojim prisustvom, ovu svečanost su uveličali muftija bihaćki Hasan ef. Makić i dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću prof. dr. Fuad Sedić.

Po okončanju akšam namaza, prisutnima se obratio Mensur ef. Ćehić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bihać koji je iskazao svoje neizmjerno zadovoljstvo činjenicom da se ovaj događaj po prvi put dešava upravo u gradskoj džamiji za koju su mnogi govorili da se neće nikada napraviti.

„Neizmjerno sam sretan i Allahu Milostivom zahvalan što nas u ovom impozantnom broju okupio večeras u našoj gradskoj džamiji da po prvi put proučimo mevlud koji je ujedno i centralna svečanost i nakon više od trideset mevluda koji su u toku ovog mjeseca održani na području Medžlisa Islamske zajednice Bihać. Želja nam je bila da izuzetno kvalitetne programe i posebnu posjećenost na tim mevludima krunišemo večeras u ovoj džamiji sa našim gostima. Sretan sam što smo u tome, hvala Bogu i uspjeli!“ – istakao je Mensur ef. Ćehić.

Potom su kompletan mevludski program izveli imami medžlisa Islamske zajednice Kakanj okupljeni oko poznatog hora ilahija i kasida „Ak-Saray“. Izvodili su poznate mevludske spjevove, salavate i ilahije. Posebnu pozornost i erupciju oduševljenja svih prisutnih su izazvale interpretacije ilahija od strane mladog dječaka Bilala Zukana, koji je svojim impresivno jakim i melodičnim glasom izmamio brojne uzdahe, suze radosnice i divljenje brojnih vjernika.

Nakon mevludskog programa, upčatljiv, emotivan i nadahnjujući vaz je održao hafiz dr. Halil Mehtić, dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici. On je istakao značaj naše ljubavi prema Allahovom poslaniku Muhammedu, a.s., koja treba proizvesti praktikovanje njegovih uputa i slježenje njegovog životnog puta. On je spomenuo i neke primjere ljubavi prema Muhammedu, a.s., iskazane od strane njegovim savremenika i prijatelja – ashaba.

„Onaj koji slijedi Muhammedov, a.s., put je počašćena osoba i od Allaha, dž.š., posebno odabrana zbog činjenice što će na ovom svijetu živjeti dostojanstveno, uspravno i zdravo, a na budućem svijetu će biti sa najodabranijim društvom, kako Allah, dž.š., spominje u suri En-Nisa’: „Oni koji su poslušni Allahu i Poslaniku biće u društvu vjerovjesnīkā, i pravednīkā, i šehīdā, i dobrih ljudi, kojima je Allah milost Svoju darovao. A kako će oni divni drugovi biti!““ – poručio je hafiz dr. Halil Mehtić.

Potom je proučen ezan za jaciju namaz koju je predvodio muftija Hasan ef. Makić, a zatim je druženje nastavljeno uz zakusku i slatko u suterenu gradske džamije, gdje se moglo vidjeti primijetiti zadovoljstvo kako mevludskim programom tako i novim džamijskim prostorijama koje su završene i koje će uskoro, ako Bog da, biti u funkciji.