Danas se u Kombiteksu trebala održati sjednica Skupštine povjerilaca preduzeća koje se od 2007. godine nalazi u stečajnom postupku.

U prisustvu članova Odbora povjerilaca, stečajnog upravitelja, stečajnog sudije i radnika, Skupština je počela sa radom, ali je ubrzo i prekinuta.

Na osnovi zahtjeva radnika Kombiteksa koji su u nekoliko navrata tražili sazivanje Skupštine povjerilaca, stečajni sudija Aladin Bajrić učinio je sve da sjednica bude održana u skladu sa zakonom. Kako tvrdi, na danas zakazanoj sjednici trebali su biti razmotreni izvještaj stečajnog upravitelja, te metode i načini prodaje imovine Kombiteksa kao stečajnog dužnika. Zakonski preduslov bila je registracija prisutnih radnika, kojih bi morala biti natpolovična većina od broja registriranih sa potrebnom kvotom potraživanja, kako bi bilo moguće odlučivati u skladu sa zakonom. Ovo je, pokazalo se, bio presudan razlog da tok skupštine ide drugim tokom.

Umjesto traženja odgovora na životna pitanja, ubrzo je progovorilo radničko nezadovoljstvo zbog načina registracije prisutnih, čime je onemogućen dalji rad Skupštine. Prostoriju su prvo napustili članovi Odbora povjerilaca, a nedugo zatim, stečajni sudija i stečajni upravnik u pratnji pripadnika sudske policije.

Kako nam je potvrdio sudija Bajrić, hitno se moraju naći odgovori, kako u pogledu onog što je učinjeno do danas, tako i u vezi sa budućom prodajom imovine Kombiteksa. Prema njegovim riječima, Odbor povjerilaca ne može prodavati imovinu bez upute Skupštine, jer i pored desetina oglašavanja nije zabilježen interes kupaca. Sve to, kako je kazao, obara vrijednost imovine Kombiteksa, a prodaja po tim cijenama traži očitovanje svih povjerilaca, pa samim tim i radnika.

Bez Skupštine i dogovora, kako nam je kazao sudija Bajrić, podmirenje svih obaveza, pa samim tim i radničkih potraživanja je nemoguća misija. Bez obzira na uzroke i razloge prekida današnje sjednice Skupštine povjerilaca, ona će se održati kad se za to steknu tehničke i druge mogućnosti.

KOMENTARI:
Loading...