Fond za zaštitu okoliša Federacije BIH predstavio je danas projekte koje implementira sa općinskim i kantonalnim organima vlasti.

U Fondu su u proteklih pet godina rada prikupili 120 miliona KM koji nisu budžetska sredstva, a od čega, kako kaže direktor Fonda za zaštitu okoliša FBIH Safet Harbinja, čak 92 posto vraćaju lokalnoj zajednici. Samo osam posto od tih sredstava Fond troši za administraciju, opremu i alate za rad.

Direktor Harbinja je predstavljajući okupljenima projekte kazao kako se prikupljena sredstva moraju vratiti lokalnim zajednicama sa kojima Fond ostvaruje dobru saradnju. Lokalne zajednice prepoznaju odgovarajuće projekte i apliciraju za sredstva Fonda za zaštitu okoliša, određuju prioritete, što Fond prepušta lokalnoj zajednici.

„Ovo je kanton koji je daleko odmakao u svim ovim segmentima. Iznosim sve moguće pohvale kako to ovaj kanton uspješno radi kada je u pitanju energetska efikasnost. Mi maksimalno, čak i više nego što prikupimo sredstava sa ovoga područja, vraćamo za projekte na ovom području“, kaže Harbinja.

ž Fond  za zaštitu okoliša Federacije BIH do sada je za projekte u USK-u ž dodijelio šest miliona i 200 hiljada maraka. Harbinja kaže kako je Međunarodni ekološki sajam Ekobis izrazito značajan za ovu regiju, jer udružuje druge regije.

„Kad su okolišne stvari u pitanju, otvaraju se pitanja i prekogranične saradnje kad su u pitanju uticaji pojedinih projekata na susjedne zemlje ili njihovi uticaji na nas. Mi razgovaramo o tim temama. Ono što je za nas jako važno da po prvi put zahvaljujući inicijativi ministra Šemsudina Dedića, ujedinjujemo sva sredstva, razmatramo sve projekte zajedno i stvaramo prioritete, dogovaramo se“, kaže direktor Harbinja.

U Fondu provode projekte zaštite voda, vodosnabdjevanja i ostalih oblasti zaštite, posebno u poljoprivredi koja je od izuzetnog značaja.

 

KOMENTARI:
Loading...