Kao i u prethodnih 5. godina, dva bivša košarkaša i ljubitelja ove igre Željko Juričić i Jasmin Pašić su i ove godine obavili sve potrebne pripreme i obezbijedili sredstva za jedan od najboljih turnira ulične košarke u Bosni i Hercegovini.

Ideja za organizacijom ovako zahtjevnog projekta, nastala je u slučajnom razgovoru dvojice bivših košarkaša Željkom Juričićem i Jasminom Pašićem.

Poznato je da se na gradskom igralištu “Bigram” dugi niz godina igrala najbolja košarka u Bihaću. Igralište “Bigram” je bio okupljalište košarkaša koji su u nedostatku da svaki dan treniraju u dvorani, provodili vrijeme radeći ono što najviše vole. Svojim igrama i ponašanjem na terenu i van terena su privlačili i mnogobrojnu publiku na tribine koje su bile ispunjene do posljednjeg mjesta.

Slobodno možemo reci da je prije 10-tak godina košarka bila jedan od najpopularnijih sportova u gradu, organizovali su se turniri u uličnoj košarci, Bihać je imao veoma dobar klub koji se takmičio u A1 ligi Bosne i Hercegovine, što sada nije slučaj.

Ulična košarka je potpuno zamrla, turniri se ne organizuju, a košarkaško igralište “Bigram” je u jednom trenutku pretvoreno u odbojkaško igralište na kojem se odigrala samo jedna revijalna odbojkaška utakmica, a kasnije su pojedinci od košarkaškog igrališta pokušali napraviti i Skate park.

Međutim, u posljednjih 6. godina, Željko Juričić se trudi da vrati stari sjaj “Bigrama”, popravi konstrukcije, table, obruče, očisti i iscrta teren i vrati košarkaško igralište košarkašima što mu očito i uspjeva.

Željko je napravio Udruženje građana putem kojega aplicira na razne projekte kako u gradu Bihaću, tako i u Federaciji. Od prvog turnira, pa sve do ovog 6-tog po redu, uspio je u naumu da turnir bude što masovniji, da dođu što kvalitetnije ekipe i da nagradni fond bude što veći jer je to jedini način da se u Bihaću pojave najbolji košarkaši iz Bosne i Hercegovine i regiona.

Po našem saznanju, turnir ulične košarke “Stretball Bihać 2018” je jedan od naboljih turnira ove vrste u Bosni i Hercegovini što je svakako veliki uspjeh.

Važno je napomenuti i to da koliko god je sve ovo dobro za promociju grada Bihaća, toliko je dobro i za sve mlade košarkaše kojima će nakon ovog turnira ostati renoviran “Bigram”, ali i nakon kojeg će mladi košarkaši shvatiti da je ulična košarka kultura življenja i ponašanja svakog čovjeka koji voli ovaj sport.

Nakon što pogledajte slike pripremanja ovog turnira, kada pogledate koliko se toga uradi, možete zaključiti da Željko i Jasmin rade jako lijepu priču za grad Bihać i njegove sportaše.

 

Na kraju ove lijepe košarkaške priče nam preostaje da najavimo turnir ulične košarke “Stretball Bihać 2018” i pozovemo sve ljubitelje košarke da u nedelju 08.07.2018. godine dođu na gradsko košarkaško igralište “Bigram” i gledaju najbolje ulične košarkaše iz skoro svih krajeva Bosne i Hercegovine pa čak i iz Splita (Republika Hrvatska).

Najpoznatija ekipa koja se za sada prijavila zasigurno je trenutno najbolja ekipa u Bosni i Hercegovini “Ecos Romari” iz Viteza koja je ostvarila izvanredan rezultat i bila 9. ekipa u uličnoj košarci na svijetu. Jedan od članove ove ekipe je i proslavljeni hrvatski košarkaš Siniša Štemberger.

Nakon što se u subotu izvuku grupe, parovi i satnice odigravanja, organizatori će znati i sam početak turnira. S obzirom da je prijavljen veliki broj ekipa, organizatori očekuju da će turnir početi u nedelju u jutarnjim satima te da će trajati cijeli dan.

Sve u svemu, bihaćka publika će imati šta da vidi na ovom turniru koji će sigurno pokazati pravi smisao ovog turnira.

Bitno je napomenuti da ovogodišnji šesti po redu “Streetball Bihać 2018” pored što je dobio epitet međunarodnog,  uvršten je i u službeni kalendar kvalifikacionih turnira “3×3 Lige BiH” odnosno pobjednik ovogodišnjeg Streetballa Bihać pored medalja, pehara i novčane nagrade, dobija plasman na završnicu “3×3 Lige BiH” koja će se održati od 10. – 12. 08.2018. god. u Vitezu.

Prijava seniorskih ekipa ide isključivo preko službene FIBA stranice na LINKU: https://play.fiba3x3.com i to do subote najkasnije do 17h, a sve ostale informacije mozete saznati na oficijalnoj stranici turnira “Streetball Bihać

Nagradni fond za seniore (preko 16 godina) iznosi 2,800 KM
1. mjesto 1.600,00 KM
2. mjesto 800,00 KM
3. mjesto 400,00 KM

Uplata/kotizacija po ekipi iznosi 60,00 KM.

Juniori (do 16 godina) i djevojke će kao nagradu dobiti diplome, medalje i pehar, a uplata/kotizacija po ekipi za njih iznosi 30,00 KM.

Ne možemo, a da ne spomenemo da je i naš košarkaški dragulj Džanan Musa podržao ovaj turnir i iz New Yorka putem video linka pozvao sve ljubitelje da dođu 08.07.2018. godine na “Bigram” i podrže ovu lijepu košarkašku priču.

Pored Džanana Muse, turnir će podržati i sada već prepoznatljivi umjetnik iz Bihaća Anik Dub koji će izvesti umjetnički performans na dan održavanja turnira. Prošle godine je svojim znanjem uveo nekoliko dobrih novina u organizacioni dio ovog turnira, a ove godine će to sigurno biti puno bolje.

Anik je također putem video linka pozvao sve ljubitelje košarke da u nedelju dođu na “Bigram”.

Portal KRAJINA.BA je od samog početka bio medijski sponzor ove lijepe sportske priče i ovom prilikom redakcija našeg portala želi sve najbolje Željki Juričiću i Jasminu Pašiću prilikom organizacije 6. sada već tradicionalnog turnira ulične košarke “Stretball Bihać 2018.”, a košarkašimo želimo puno sportske sreće i neka najbolji pobijedi.

 

KOMENTARI:
Loading...