Povodom 21. marta, Svjetskog dana poezije u Bihaću je danas organizirana književna radionica o temi “Kreativno pisanje, čitanje i interpretiranje lirskog teksta“.

O načinima kako pravilno pristupiti te interpretirati lirsku poeziju polaznicima radionice govorio je Nedžad Ibrahimović, kniževni kritčar i esejista.

Veoma zanimljivu književnu radionicu na kojoj se govorilo kako pravilnom interpretacijom možemo spoznati ljepotu i vrijednost lirske poezije organizirao je  Odsjek za bosanski jezik i književnost Pedagoškog fakulteta Univerziteta u Bihaću. Nedžad Ibrahimović književni kritičar, teoretičar, esejista i univerzitetski profesor polaznicima radionice je prezentirao aksiome koji čitateljima nude rješenje za razumjevanje lirske poezije. Pri tom se ne narušava osobni ili privatni doživljaj lirskog teksta

Nažalost, lirska poezija danas je malo zastupljena u bh. književnosti, ali i nastavnim planovima i programima obrazovnih ustanova. Nerijetko se kod srednjoškolaca,  ali i studenata, javlja odbojnost jer se zbog bogatog alegorijskog jezika insistira na tumačenju lirskog teksta.

Podsjećamo, Svjetski dan poezije Unesco je proglasio 1999. godine sa ciljem promoviranja čitanja, pisanja, objavljivanja i učenja poezije širom svijeta. Namjera je da se na ovaj dan promovira uloga poezije u umjetnosti,  te kulturama svijeta. Svjetski dan poezije je također fokusiran na  vraćanje oralnoj tradiciji recital, te jačanju veza između poezije i drugih oblika izražavanja poput plesa, teatra, muzike i slikarstva.

KOMENTARI:
Loading...