Potpisan ugovor za izgradnju nove zgrade bihaćkog Doma zdravlja

2 min. čitanja

Nakon višegodišnjeg iščekivanja, danas je konačno potpisan ugovor za izgradnju nove zgrade bihaćkog Doma zdravlja. Nakon zemljotresa s kraja 2020.godine, trajala je procedura najprije o mogućnosti obnove ove zgrade, da bi oko godinu dana poslije, stručnjaci došli do zaključka da je izgradnja nove zgrade ipak bolja opcija. A onda su krenule administrativne procedure, različiti tenderi, a tokom skoro dvije godine, rješenje ovog problema, čekali su građani Bihaća koji se oslanjaju na usluge u ovom domu zdravlja, kao i njegovi zaposlenici.

Ugovor za izradu glavnog građevinskog projekta za zgradu novog bihaćkog Doma zdravlja. Sa izvođačem ga je potpisao direktor ove medicinske institucije Ademir Jusufagić, a pred sami početak izgradnje ostalo je još i da se nakon izrade glavnog projekta, raspiše i tender za izvođača radova. Oko šest miliona maraka obezbijedile su federalna i kantonalna vlada, ali za završetak ovog projekta potrebno je još finansijskih izdvajanja.

Kako nam je kazao Ademir Jusufagić, direktor Doma zdravlja u Bihaću, po nekoj gruboj procjeni potrebno je nešto više od 10 miliona maraka za zgradu sa okolinom, odnosno dvorištem nove zgrade Doma zdravlja Bihać, što će se konačno i znati sa završetkom glavnog građevinskog projekta, tj. kolika će stvarna cijena biti.

Razlog tome je što u glavnom građevinskom projektu će biti izrađen konačan troškovnik prema kojem se raspisuje javni poziv za izvođača radova. Ono čime su građani Bihaća izrevoltirani je dugotrajnost svih ovih procedura. Iz vlasti i menadžmenta kažu, morali smo ispoštovati Zakon o javnim nabavkama i kompletnu proceduru. Ministar zdravstva USK-a Muris Halkić kaže kako se samo pet mjeseci čekala izrada elaborata, tj. da li će se graditi nova zgrada ili ne.

- Oglas -

Nakon toga provedene su aktivnosti za izradu glavnog idejnog rješenja, a nakon toga su predali zahtjev, odnosno menadžment ustanove je predao zahtjev za izdavanje urbanističke saglasnosti od strane Gradske uprave Grada Bihaća. Na tu urbanističku saglasnost se čekalo gotovo šest mjeseci, a što je konačno u junu ove godine zaprimljeno.


Podijeli ovaj članak