U sklopu posjete Turskoj delegacija grada Bihaća na inicijativu dr. Huseina Kansua, počasnog doktora Univerziteta u Bihaću i bivšeg poslanika Parlamenta Turske i prof.dr. Redže Čauševića, predsjednika Zelenog polumjeseca BiH, posjetila je istanbulske općine Gaziosmanpaša i Esenler. Riječ je o dvijema najrazvijenijim općinama Istanbula, a posjet Esenleru iskorišten je i za potpisivanje Protokola o saradnji između grada Bihaća i općine Esenler.

Protokol su potpisali mr.sci.Emdžad Galijašević, gradonačelnik Bihaća i Mehmet Tevfik Goksu , načelnik Esenler, istaknuvši da je potpisivanje protokola prvi korak ka uspostavljanju prijateljskih i bratskih odnosa između Bihaća i Esenlera.

„Za Bihać smo svi čuli za vrijeme rata u vašoj zemlji i kada vidite da je grad danas centar zapadne Bosne i Hercegovine sa velikim mogućnostima razvoja u oblasti turizma, obrazovanja, kulture, sporta i privrede, nametnula se potreba uspostavljanja saradnje Bihaća sa našom općinom i ovo je prvi korak ka vjerovatnom bratimljenju ova dva grada „- kazao je načelnik Goksu.

Prema riječima gradonačelnika Galijaševića, Općina Esenler sa pola miliona stanovnika, godišnjim budžetom od 150 miliona eura, te razvijenom privredom,  partner je kojeg svaki grad u BiH može poželjeti za prijatelja.

„ Raduje me činjenica da su naši prijatelji iz Turske zainteresirani za svaki vid saradnje između dva grada i već nakon njihovih parlamentarnih izbora u junu ove godine očekujemo dolazak čelnih ljudi Esenlera u naš grad s ciljem konkretiziranja saradnje u oblasti privrede, turizma, obrazovanja, kulture i sporta „- kazao je gradonačelnik Galijašević.

O privrednoj saradnji gradonačelnik Galijašević razgovarao je Hasanom Tahsin Ustom, načelnikom Općine Gaziosmanpaša.

 

KOMENTARI:
Loading...