Smanjenje broja nezaposlenih na području grada Bihaća u fokusu je rada gradske administracije u protekle tri godine, a niz odluka i poticajnih mjera otvorilo je vrata novim investicijama koje su otvorile nova radna mjesta u Bihaću. Od preuzimanja dužnosti prvog čovjeka grada Bihaća gradonačelnik Emdžad Galijašević depolitizacijom grada, ubrzavanjem birokratskih postupaka , te poticajnim mjerama i odlukama omogućio je da se realizira niz poslovnih projekata koje su za grad Bihać značile otvaranje novih radnih mjesta i privredni rast kakav Bihać kao administrativno sjedište USK-a i zaslužuje.

„Posljednji izvještaj Službe za zapošljavanje USK-a pokazuje da je u septembru 2015.godine na području grada Bihaća zaposleno 11.728 osoba što je u odnosu na isti period prošle godine 1.318 osoba više i to je pokazatelj da se u našem gradu otvaraju nova radna mjesta i pored složene ekonomske i političke situacije u našoj zemlji. Vjerujem da su i naše mjere i odluke zaslužne u velikom dijelu za smanjenje broja nezaposlenih i to je putokaz kako ćemo i dalje raditi“- ističe gradonačelnik Galijašević,dodavši da je prema podacima Službe za zapošljavanje USK-a u septembru 2015.godine zaposleno novih 160 radnika na području grada Bihaća.

Poticajne mjere i odluke gradske uprave Bihaća odnose se na poticaje pri samozapošljavanju u poljoprivredi, dokvalifikaciji i prekvalifikaciji nezaposlenih radnika, projektu „Pokreni svoj posao“, a posebno se ističe regresiranje poljoprivrednih obrta i kamata bihaćkim privrednicima.

„Grad Bihać sa 50 posto sufinancira registriranje poljoprivrednih obrta, a također regresiramo kamate u privredi, turizmu i poljoprivredi. Osigurali smo sredstva za podršku obrtnicima i turističkim djelatnicima u NP Una i to je konkretna pomoć privatnom sektoru koji je zapravo okosnica razvoja grada Bihaća uz investicije gradske uprave „- kazao je gradonačelnik Galijašević.

Bihaćki gradonačelnik ističe još jednu odluku koja je za cilj ima dolazak privatnih investricija, a riječ je o Odluci o sufinansiranju dijela naknade za dodijeljeno građevinsko zemljište u poslovnim zonama na području grada Bihaća.

Usvojenom odlukom investitor ostvaruje pravo na sufinanciranje dijela naknade za dodijeljeno građevinsko zemljište i to :u postotku od 30 posto pod uslovom da izgradi objekat u roku od dvije godine od dana dobijanja odobrenja za građenje, te zaposli minimalno 10 radnika na neodređeno u prvoj godini poslovanja,u postotku od 60 posto pod uslovom da izgradi objekat u roku od dvije godine od dana dobijanja odobrenja za građenje, te zaposli minimalno 20 radnika na neodređeno u prvoj godini poslovanja i u postotku od 90 posto pod uslovom da izgradi objekat u roku od tri godine od dana dobijanja odobrenja za građenje, te zaposli minimalno 30 radnika na neodređeno u periodu od dvije godine od dobijanja odobrenja za rad. Za sve pogodnosti također vrijedi da u periodu od pet godina od dana zaključenja ugovora o radu ne otpusti zaposlene radnike.

KOMENTARI:
Loading...