Građanima Bosne i Hercegovine odavno je poznato da su političari preplaćeni za svoj rad. Na Unsko-sanskom kantonu nekoliko puta pokušavano je smanjvanje plata poslanicima u Skupštini USK, čiji osnovni paušal iznosi 2000 KM, ali bez uspjeha.

Da će se Zakon o platama naći pred poslanicima u Skupštini USK najavljuje se dugo, a nekoliko puta su ga poslanici i odbijali pod raznim izlikama. Čini se da je došlo vrijeme da se na prijedlog Vlade USK i premijerovih mjera ušteda ovaj Zakon nađe na sjednici Skupštine USK koja će se održati u petak.

Međutim, poznato je da nije sve uvijek onako kako se čini, tako su i ovaj put poslanici preko Komisije za budžet vratili prvobitni prijedlog Zakona o uštedama, te su ga tek nakon prepravki i podešavanja koje njima odgovaraju prihvatili na dnevni red.

Dvije verzije zakona

Temeljna izmjena tiče se regulisanja iznosa plaća i naknada izabranih dužnosnika/zastupnika. Naime, Vlada USK ovim je predložila da visinu iznosa primanja i naknada, koje će pripadati zastupnicima,određuje sama Skupština, odnosno skupštinska komisija.

Nakon što je Vlada Unsko-sanskog kantona još prije nekoliko mjeseci poslala u proceduru Zakon o plaćama koji je, pored postalog, predviđao da se paušali zastupnika u Skupštini USK smanje sa  2000 KM na 600 KM, zastupnici u Skupštini USK su u posljednjem periodu vratili Zakon o plaćama Vladi USK-a na doradu, čime su jasno poručili da ne žele da istrpe reformske mjere štednje.

Vlada USK, ubrzo nakon što su zastupnici odbili da im se smanje plaće, u Zakon je ugradila odredbu da će zastupnici sami sebi određivati visinu paušala, umjesto da se usvoji prijedlog zakona koji je predviđao da se paušal sa 2.000 KM smanji na 600 KM. Ovo je ujedno bio i prijedlog Zakona o uštedama koji se još za vrijeme februarskih protesta našao kao prijedlog, ali nikada nije dobio potrebnu većinu, niti je čini se uopće uzet u obzir od strane poslanika.

I nakon što su ovim činom i Vlada i zastupnici u Skupštini pokazali nespremnost da sami trpe mjere racionalizacije potrošnje, predlažujući programe koji neće donjeti zanačajnje uštede, još jednom će građani ovog Kantona izgubiti značajno vrijeme i svjedočiti nedostatku jasne opredijeljenosti da se krene u borbu za spas Kantona.

KOMENTARI:
Loading...