Cazinjani u dijaspori, kojih je prema nekim procjenama oko 12.000, u mnogočemu su pozitivan primjer i u domovini i u zemljama u kojima žive i rade. Nakon što u zapadnoevropskim državama stasava već treća generacija naših ljudi, koji su i dalje jednako vezani  za svoju maticu, dolazi do izražaja i jedan novi potencijal. Ulaganja i investicije u domovini velika su šansa za općinu Cazin, a jedan od prvih konkretnih primjera je firma Ortho Medicco.

Načelnik općine Cazin mr. Nermin Ogrešević danas je primio direktora ove firme Sanela Okića sa njegovim saradnicima i poslovnim partnerima iz njemačke firme Wagner Polymertechnik GmbH. Razgovaralo se o dosadašnjem razvoju firme Ortho Medicco, uspjesima koji su postignuti kao i planovima za budućnost. Firma radi od 2010.godine i u međuvremenu je kompletirala svoju proizvodnju ortopedskih pomagala i drugih medicinskih sredstava. Počela je s četvero uposlenih, a danas zapošljava 32 radnika.

–„Kada je u pitanju općina Cazin ja sam želio iskoristiti ovu priliku da se zahvalim lično načelniku Nerminu Ogreševiću s kojim imamo odličnu saradnju. Sve naše potrebe oko organiziranja firme od urbanističkih, građevinskih dozvola i svih ostalih procedura protekle su bez ikakvih prepreka i uz punu podršku općine na čemu smo zaista zahvalni“, kazao je Sanel Okić, direktor Ortho Medicco.

Današnji prijem i prezentacija novih kapaciteta firme Ortho Medicco iskorišteni su kao zvanična objava o značajnom povećanju broja zaposlenih, ali i plana za upošljavanje još njih trideset.

Po riječima načelnika Ogreševića, ovo je projekat koji najbolje potvrđuje da potencijal cazinske dijaspore može biti usmjeren na privredni razvoj čije su koristi višestruke u svakom pogledu. –„Ovo je velika vijest za našu općinu ali i za cijelu BiH jer sve one koji su  svjesni ekonomske situacije u našoj zemlji ovo mora radovati. Danas Cazin ima potvrdu jednog uspješnog biznisa koji uključuje njemačke partnere i domaće mlade kvalificirane ljude kojima je omogućen i posao i poslovni napredak. Općina Cazin je na raspolaganju svim sličnim projektima i u budućnosti očekujemo još ovakvih primjera“, ističe načelnik Ogrešević.

KOMENTARI:
Loading...