U okviru Kampanje (NE) Diskriminacija porodilja u Federaciji, Organizacija Glas žene Bihać , 08.03.2016..g. u Sali Skupštine USK –a održala je susret „MI NISMO SAME „ , porodilja, trudnica,predstavnika nevladinog sektora, sa predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti USK-a. Tokom susreta pristune porodilje, trudnice i mame podjelile su svoje iskustvo u ostvarivanju prava na porodiljsku naknadu u Bihać i USK-a.

Jedna od prisutnih porodilja podjelila je vrlo neugodno i negativno iskustvo koje je imala sa JU Centar za socijalni rad Bihać kada je pokušala da ostvari svoje pravo na porodiljsku naknadu za drugo dijete , JU Centar za socijalni rad Bihać istu je odvratio kazavši da „nema pravo na porodiljsku naknadu za drugo dijete „.

Od predstavnika Skupštine USK – a niko nije bio prisutan, dok se telefonskim putem obratio poslanik Kenen Keserović koji zbog ranije preuzetih obaveza nije mogao prisustovati ali je podržao Kampanju NE diskriminacija porodilja USK-a. Nakon toga prisutnima se obratio i Ministar zdravstva, rada i socijalne politke USK –a, gosp. Ibrahim Kajtezović, koji je izrazio razumjevanje i empatiju za probleme porodilja i teško stanje porodilja u USK –a koja utječe na kompletnu sliku nataliteta u našoj državi, te podržao Kampanju (NE) diskirminacija porodilja u Federacija.

Ministar Ibrahim Kajtezović obećao je pristunim porodiljama ,da će u okviru nadležnosti kantonalnog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne politke dostaviti zvanično podršku Kampanji NE disrkiminacija porodilja USK i njenim ciljevima.

Ispred Gradske uprave Bihać susretu je prisustvao član Komisije za ravnopravnost spolova i ljudska prava, i gradski vijećnik, gosp. Nijaz Čaušević koji je dao podršku Kampanji NE diskriminacija porodilja u Federaciji.

Paket za porodilje i trudnice

Na kraju Organizacija Glas žene Bihać, prisutnim porodiljama, trudnicama, podjelila je prigodne poklone od strane privrednih subjekta koji su razumjeli i podržali kampanju Ne diskriminacija porodilja u FBiH te donirali svoje proizvode .U ime svih porodilja trudnica Glas žene se zahvaljuje privrednim subjektima: Bihaćka pivovara , Megamix Sarajevo, Meggle Posušje, Violeta Grude.

KOMENTARI:
Loading...