Već dvije godine Husein Kasić sa suprugom Senadom i dvoje maloljetne djece živi bez struje u svojoj skromnoj kućici u bihaćkom naselju Brižine.

Struju su četvoročlanoj porodici isključili zbog dugovanja, a Kasić kaže da zbog siromaštva jedva preživljavaju.

“Nisam platio struju tri mjeseca i došli su i isključili je. Kasnije sam je ponovo priključio pa su došli i kaznili me. Dužan sam im 1.800 maraka i nisam platio nijednu marku, kad nemam odakle”, jada se Kasić, dodajući kako mu iz bihaćke “Elektrodistribucije” prijete sudskom tužbom.

Kaže da školuje sina, koji sada ide u prvi razred srednje škole, i kćerku, koja ove godine završava osmi razred.

S obzirom na to da godinama žive u siromaštvu, Kasićima su socijalne ustanove ranije oduzele starateljstvo nad dvoje starije djece te ih dali na usvajanje.

Supružnici se plaše da se isto ne ponovi i sa sinom i kćerkom koji žive s njima u porodičnom domu.

“Već godinama nemam stalno zaposlenje i sve što zaradim potrošimo na hranu. Sem toga, srčani sam bolesnik i ljekari su mi zabranili da obavljam teške fizičke poslove”, kaže Kasić.

Dodaje da je i pored toga primoran da povremeno radi teške poslove, kao što je izvlačenje drveta za ogrev iz šume. Kaže da ove poslove radi na crno te povremeno uspije prodati koji metar drva.

Siromašnoj porodici pomažu mještani i humanitarne organizacije, koje im ponekad obezbijede osnovne prehrambene pakete.

Iako se u više navrata obraćao Centru za socijalni rad u Bihaću, Kasić kaže kako nije uspio dobiti nikakvu stalnu socijalnu pomoć za sebe i porodicu.

KOMENTARI:
Loading...