Ogorčeni trenutnom situacijom u oblasti poljoprivrede i dosadašnjim  odnosom Federacije prema njima,farmeri  USK  nestrpljivo isčekuju formiranje nove Federalne vlade. Razlog tome je sve izvjesnija činjenica da će novi ministar poljoprivrede biti  Bišćanin, Šemsudin Dedić. Šansu za bolju poslovnu saradnju  vide i u najavljenom jedinstvenom nastupu novoizabranih Krajišnika u državnom i federalnom parlamentu.

Prema informacijama poljoprivrednih Udruženja USK, Federalno ministarstvo poljoprivrede na čelu sa Jerkom Ivankovićem Lijanovićem  u protekle 4 godine utrošila je  milione konvertibilnih maraka, a da ništa od toga nije stiglo na područje našeg kantona.

Samir Duranović iz Sanskog Mosta najveći  je proizvođač mlijeka na području USK i član nedavno formirane kantonalne Asocijacije proizvođača mlijeka i mesa. Kaže da mu sa federalnog nivoa duguju preko 60. 000 KM , i da je taj novac njemu neohodan za daljnji opstanak. Raduje ga činjenica da bi novi federalni ministar poljoprivrede mogao biti zastupnik iz USK.

Svi  očekuju  bolji period jer smatraju da će  dolaskom ovdašnjeg čovjeka na čelo federalnog resornog ministarstva  lakše doći i do zaostalih, a neisplaćenih poticaja iz prethodne godine.  Svjestan trenutne situacije u oblasti poljoprivrede USK-a , kantonalni ministar Dragan Polimanac također navodi činjenicu da su na nivou Federacije određene stvari išle usporeno i u manjem obimu nego što je bilo realno za očekivati s obzirom na poljoprivrednu proizvodnju i davanja  naših farmera. Zbog toga on i njegovo ministarstvo,kako  kaže,  pokušava napraviti novi pristup svemu,što dokazuje i nedavni sastanak sa predstavnicima Saveza  poljoprivrednih udruženja. Dogovoreno je da će uraditi zajednički plan djelovanja  kako bi se ova oblast podigla na zaslužujući nivo.

 

Bez obzira na mogućnosti, sve stvorene obaveze prema poljoprivrednim proizvođačima moraju se izmiriti, kaže ministar Polimanac. Tvrdi da je Kantonalna vlada  započela takve aktivnosti iz 2013. godine.

I u ovom ministarstvu zadovoljni su trenutnim  izborom novog federalnog ministra poljoprivrede. Iako nisu imali nikakvih zajedničkih  ni zvaničnih, ni nezvaničnih dogovora, Polimanac smatra da će dva ministarstva  imati kvalitetniju saradnju, koja će imati  dobre  rezultate za naš kanton.

KOMENTARI:
Loading...