Federalna direkcija robnih rezervi u suradnji sa resornim ministarstvom započela je sa aktivnostima sufinanciranja jesenje sjetve pšenice. Tim povodom danas je u Poljoprivrednom zavodu USK-a potpisan ugovor sa dva proizvođača koji će ove godine na ukupno 130 hektara zasijati pšenicu.

Iako područje USK-a nije pretjerano poznato po uzgoju žitarica, iskustva posljednjih godina itekako ukazuju na to da i na ovom području može se uzgojiti vrlo kvalitetna pšenica. Upravo je to razlog da se u Federalnoj direkciji robnih rezervih odluče za proizvođače sa područja USK-a, koji su bili pogođeni poplavama, što je i uvjet Svjetske banke koja ove godine financira cijelokupni projekt.

Poljoprivredni zavod USK-a, u realizaciji ovoga projekta učestvuje kao partner, koji će proizvođačima, pružati tehničku i svaku drugu vrstu podrške, kaže direktor Edhem Hodžić.

Priliku da učestvuju u ovogodišnjem programu dobili su Ekrem Alagić iz Sanskog Mosta, odnosno Žitoprerada AD iz Cazina, koji su i u protekle dvije godine ostvarili suradnju sa Federalnom direkcijom robnih rezervi.

Količine sjemenske pšenice po hektaru ugovorene površine iznosit će oko 300 kg. Prinos naredne godine se očekuje između četiri i šest tona po hektaru, a cijena otkupa trebala bi biti viša od tržišne u Federaciji BIH.

KOMENTARI:
Loading...