Izvještajno – prognozna služba Poljoprivrednog zavoda USK-a obavještava voćare da vlažno vrijeme pogoduje intenzivnom razvoju bolesti Monilia laxa (sušenje mladara sa cvjetovima), jedne od najštetnijih bolesti koji zaražava koštičavo voće (trešnju, višnju, šljivu, breskvu, marelicu). Bolest se javlja u vrijeme cvjetanja i odmah poslije cvjetanja. Simptomi se javljaju na cvijetu koji počinje naglo smeđiti, sušiti se i propadati, pa se i mladari osuše. Na tako oštećenim cvjetovima izostaje rod.

Od sredstava za zaštitu  primjenjujemo preparate:

Klasično prskanje s bakrenim sredstvima u bubrenju pupova kao prvi oblik zaštite: Nordox, Cuperblau, Champion, Caffaro. Ovo je standardno prskanje za sve voćne vrste.
Daljnje je prskanje organskim fungicidima uoči cvatnje (peteljka cvijeta dužine 1 cm) i to sa: Dithane, Captan, Merpan, Stoper, Star, Polyram.
I ono najvažnije, treće prskanje na kraju cvatnje (kada opadne 80% latica)  također s fungicidima: Baycor, Mythos, Teldor, Signum, Cezar, Botril, Folicur, Folicur multi, Ikar, Sumilex, Chorus, Luna Experience.

Napomena: Za ovu bolest je karakteristično da se suzbija „PREVENTIVNO“ jer u slučaju infekcije nije moguće zaštiti biljku!

Prije upotrebe pročitati uputu proizvođača preparata.

Evidentirati prskanje .

KOMENTARI:
Loading...