Hrana animalnog porijekla,odnosno med, te stočna hrana  na provjeru sada može doći u fizikalno- hemijski  laboratorij Poljoprivrednog zavoda. I dosad su se ovdje obavljale analize za koje je bilo potrebno ispuniti niz uvjeta,od onih kadrovskih   do nabavke potrebne opreme. Proces akreditacije je zahtjevan i skup, a i samo njegovo održavanje  košta 10.000 maraka godišnje.

A to što ima  Poljoprivredni zavod sad mogu koristiti svi od pčelara, poljoprivrednika do inspekcijskih službi. Ono što sve ipak najviše zanima je vrijeme trajanja te cijena koštanja analiza. Cijene su prihvatljive, a nalazi  daju zvaničnu  potvrdu da li je proizvod ispravan ili ne.

Ovaj laboratorij  Poljoprivrednog zavoda jedan je od 4 akreditovanih u FBiH. Svojom kvalitetom nametnuli su se  ne samo na području Kantona već njihove usluge traže i iz ostalih krajeva BiH.Nije rijetkost da po uzorke odlaze  i u pogranične krajeve  RH.Potvrda je to da su spremni odgovoriti zahtjevima tržišta kao jedna od specijaliziranih ustanova te time svakako doprinjeti ispravnosti hrane animalnog porijekla.

KOMENTARI:
Loading...