9.9 C
Bosanska Krupa
Petak, 26 Februara, 2021

Napad na čast i integritet: Politika po mjeri SDA i njenih koalicionih partnera SDP-a i Stranke penzionera u Bužimu

Slijedom od ranije poznate političke prakse koju karakterišu lični interesi, bolesne sujete te do sad neviđena osvetoljubivost, kolicioni partneri u Bužimu su brzo i odlučno, a uz to i prilično bahato, krenuli u smjene svih dosadašnjih kadrova sa pozicija upravljačkih i rukovodećih struktura.

U Bužimu umjesto da se bave konkretnim problemima građana lokalna vlast, koju čine koalicioni parteri iz SDA, SDP-a i SPU-a, u fokus svoga rada stavila je obračun sa političkim neistomišljenicima, a na njihovom udaru prva se našla direktorica Centra za socijalni rad Bužim, gospođa Samra Mehić. Slijedom od ranije poznate političke prakse koju karakterišu lični interesi, bolesne sujete te do sad neviđena osvetoljubivost, kolicioni partneri u Bužimu su brzo i odlučno, a uz to i prilično bahato, krenuli u smjene svih dosadašnjih kadrova sa pozicija upravljačkih i rukovodećih struktura.

I ništa u svemu tome ne bi bilo sporno, da prilikom svega isti mare za zakonske propise i ustanovljene procedure, te da u svom ponašanju ne glume lokalne šerife i kabadahije. Prema riječima neutralnih građana, ponašanje koje su u dosadašnjem radu pokazali članovi Privremenog Upravnog odbora u Centru za socijalni rad Bužim zaslužuje svaku osudu.

Smjena gospođe Mehić sa pozicije direktorice Centra za socijalni rad pokazuje nepoštivanje zakonskih odredbi i obaveznih procedura, nepoštivanje žene u društvu i na kraju nepoštivanje činjenice da se radi o stručnoj i kompetentnoj osobi iza koje stoje vrlo zapaženi rezultati u radu i djelovanju Centra za socijalni rad u periodu od kad se nalazi na čelu ove ustanove.

Predsjednica i članovi Upravnog odbora Sedija Cinac (SDA), Samir Jusić (SDA), Hasan Isaković (SDP), Suad Dekić (SPU) i Amra Amidžić (iz reda uposlenih) dobili su zadatak da po svaku cijenu ne birajući sredstva izvrše smjenu.

Prema riječima gospođe Mehić na sceni je klasična politička smjena bez ikakve osnove, a razlozi navedeni u Odluci o razrješenju predstavljaju  atak na njenu čast i integritet. Kao razlog smjene naveli su nezakonito poslovanje za koje nije dostavljen niti jedan materijalni dokaz.

Za smjenu nije glasao član privremenog Upravnog odbora Suad Dekić koji je izrazio negodovanje načinom rada Upravnog odbora i napadima na direktoricu Mehić.

Neupućeni u zakonske procedure i vođeni naredbom od strane svojih političkih subjekata predsjednica i članovi Upravnog odbora tražili su od direktorice predaju pečata od Centra iako se ona i dalje vodi kao ovlašteno lice u sudskom registru. Na taj način isti su putem sile i verbalnih napada pokušali izvršiti pritisak da se što prije riješi njeno razrješenje, te imenovanje vršioca dužnosti Amre Amidžić. Da stvar bude gora gospođa Amra Amidžić je poslije prve sjednice Upravnog odbora podnijela neopozivu ostavku u Upravnom odboru, iako je njeno imenovanje kao člana Upravnog odbora vršeno na sjednici Općinskog vijeća, a Vijeće je to koje vrši i njeno razrješenje. Već je s tim postupkom bilo jasno da je cijela priča već unaprijed iscenirana i da gospođa Amidžić ima samo jedan cilj, a to je doći na poziciju direktora po svaku cijenu i dobiti pečat u svoje ruke.

Nakon verbalnih napada i psihičkog pritiska direktorica Mehić je zvala Policijsku stanicu Bužim i izvršila prijavu, a policijski službenici su sačinili detaljan zapisnik, nakon čega je direktorica Mehić izvjestila svoje saradnike šta se dešava i koji su došli i boravili ispred prostorija Centra u svojstvu podrške gosp. Mehić.

U cijeloj ovoj priči ne iznenađuje ponašanje članova Privremenog Upravnog odbora koji ne posjeduju kompetencije za obavljanje preuzetih dužnosti već iznenađuje ponašanje i stav njihovih nalogodavaca, Općinskog načelnika Merusdina Nanića i njegovog dojučerašnjeg savjetnika i trenutnog Vijećnika Vahida Mulalića.

Sve ovo će najvjerovatniji dovesti do sudskog odlučivanja i u konačnici, po drugi put, nanijeti štetu JU Centar za socijalni rad Bužim, kao i Općini Bužim.

Da li je na sceni urušavanje jedine stabilne institucije na području Općine Bužim?

Ista politika svoje lice pokazala je na primjeru Veterinarske stanice i JKP „Komb“.

Vrijeme će pokazati!


Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

Povezani članci