1.9 C
Bosanska Krupa
Utorak, 19 Januara, 2021

Polaganjem vijenaca u Velikoj Kladuši svečano obilježen Dan državnosti BiH

Delegacije Općine Velika Kladuša, Udruženja „Josip Broz Tito“ i Udruženja „Antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata“ u povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine u srijedu, 25. novembra upriličile  su zajedničko polaganje vijenaca na spomenik u parku Omladinske radne brigade „7 sekretara SKOJ-a“, te na biste prvoboraca i narodnih heroja ispred zgrade Centra za kulturu i obrazovanje „Zuhdija Žalić“u Velikoj Kladuši.
 

Prisutnim građanima obratio se savjetnik načelnika Ervin Abdić, podsjećajući na činjenice o ovom historijski važnom datumu, nakon čega je učenjem Fatihe i minutom šutnje odata počast svim poginulim borcima Narodnooslobodilačkog rata.

Vijenci i buketi cvijeća položeni su i na mezarje Ibrahima Mržljaka u Zagradu, spomen obilježje „Zuhdija Žalić“ u Polju, spomen obilježje “Huska Miljković” u Trnovima i spomen obilježje u Vrnograču.

Bosna i Hercegovina Dan državnosti obilježava 25. novembra, u znak sjećanja na Prvo zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) održanog u Mrkonjić Gradu 1943. godine. Prije tačno 77 godina, Vijećnici ZAVNOBIH-a, njih ukupno 247 iz svih dijelova zemlje, usvojili su Rezoluciju o osnivanju ZAVNOBiH-a i Proglas narodima Bosne i Hercegovine u kojima je rečeno da je Bosna i Hercegovina jedinstvena i nedjeljiva država, ni srpska ni hrvatska ni muslimanska nego i srpska i muslimanska i hrvatska, zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost Muslimana, Srba i Hrvata, ali i svih ostalih naroda koji u njoj žive.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

Povezani članci