Zanimljivo je da niko od lokalnih portala nije objavio niti jednu rečenicu vezanu za sjednicu Općinskog vijeća Bužim na kojoj je bilo  dosta zanimljivo. I portal sa “stavom-Kasinim” koji je do prije nekoliko redovno objavljivao informacije o radu najvišeg zakonodavnog organa naše općine mudro šuti. Da je kojim slučajem inicijativa za smjenu predsjedavajućeg općinskog vijeća Bužim Safeta Ljubijannkića prošla, informacija bi se objavila direktno sa sjednice vijeća.  Inače, inicijativu za smjenu predsjedavajućeg podnio je Klub SDA u općinskom vijeću koji čini pet Kasinih  i načelnikovih slijepih poslušnika koji imaju obavezu da na Općinskom vijću nastupaju samo u njihovom interesu. Naravno, za to su poslušni vijećnici u proteklom periodu debelo nagrađeni. Suvad Veladžić, načelnikov badžo, zaposlio  se u općini  u službu Civilne zaštite, ravno na “državne jasle”, Elvir Ljubijankić istim metodom na istu lokaciju samo sprat niže. Rifet Šahinović uz pomoć predsjednika Mulalića skrasio se u bužimskoj pošti, ni manje ni više, na mjestu upravnika, Hašim Livaković svoju poslušnost naplatio je zapošljavam sina u komunalnom poduzeću, a već se priprema teren za zapošljavanje i pete ručice, vijećnice Durić koja bi uskoro trebala dobiti mjesto u Domu zdravlja Bužim.

Slavna “načelnikova” petorka je jučer ostala usamljana kod svog prijedloga za smjenu predsjedavajućeg vijeća Safeta Ljubijankića, a sa druge strane 12 vijećnika je pokazalo ozbiljnost i čvrstu namjeru da političkom životu u Bužimu daju jednu savim drugu dimenziju. Situacija je ionako komplikovana na svim nivoima vlasti pa se dešavanja, odluke i politički potezi na lokalnom nivou moraju dvaput vagati. Trebaju se ujediniti svi oni koji žele prosperitet naše lokalne zajednice i izbrisati za sva vremena one kojima je pozicija na vlasti samo alat za provođenje vlastitih hirova. Naćelnik Bunić, za kojeg je većina građana prije lokalnih izbora 2012.godine vjerovala da je budućnost naše općine , potpuno se izgubio u vremenu i prostoru i srlja iz greške u grešku. Tako je pored opće krize u društvu načelnik kupio telefon na teret građana općine Bužim, i to ne bilo kakav, već telefon od skoro 1.700,00 KM. Da se bude u trendu. I umjesto da načelnik ponudi prijedlog budžeta za 2016.godinu Općinskom vijeću na usvajanje, on isnstruira vijećnike i ” vječite dužnike”, da ionako komplikovanu političku situaciju dodatno zakomplicira inicijativom za smjenu predsjedavajućeg vijeća. Zbog ovakve političke vratolomije Općinsko vijeće na jučerašnjoj sjednici nije usvojilo načelnikov prijedlog odluke o privremenom finasiranju općine Bužim do kraja marta.  Od ponedeljka, do kada je na snazi usvojena odluka o privremenom finasiranju, nema isplata iz budžeta što će načelniku biti signal da napokon ispuni svoju zakonsku obavezu i ponudi  vijeću na usvajanje prijedlog najvažnije odluke za funkcioniranje lokalne zajednice, odluke o budžetu za 2016.godinu.

U sjeni političkog prepucavanja vijeće je donijelo odluku o dodjeli općinskih javnih priznanja pa će ovogodišnja nagrada 20. februar biti dodjeljena vlasniku poduzeća d.o.o.” Vrganj promet” Amiru Makiću kao najvećem proizvođaču i otkupljivaču malina, dok će titula počasnog građanina ove godine pripasti bivšem premijeru F BiH  Nedžadu Brankoviću.

Komentari: