Cijela Krajina, a posebno njegov rodni Bužim, danas obilježava godišnjicu pogibije brigadnog generala, komandanta 505. Viteške brigade, legendarnog Izeta Nanića.

O ovoj krajiškoj legendi bi se moglo pisati i pričati danima i mjesecima. Ipak, iz arhive smo pokušali “izvući” nešto što neće ovaj dan učiniti još tužnijim. Naime u operaciji Breza 94, kada je Ratko Mladić sa ogromnim snagama napao bužimsko ratište sa ciljem da se konačno riješi najelitnije jedinice 5. korpusa i sam general se skoro našao u okruženju. Bužim je tada odbranjen, a zarobljeno je lično vozilo generala Mladića, kao i dokumentacija i torbe koje su se u njemu nalazile. Upravo ta torba, kao i kapa koju je Mladić nosio, nalaze se danas izloženi u muzeju u Bužimu, piše danas uskinfo.ba.

Međutim, ono što je interesantno u ovoj operaciji, jeste reakcija legendarnih komandanata Izeta Nanića i Atifa Dudakovića, kada su borci Naniću javili da su od zarobljenog agresorskog vojnika dobili informaciju da se i sam general Mladić nalazi u okruženju.

Video je isječak iz dokumentarnog filma “Istina o bužimskim vitezovima”.

Youtube kanal: Nisvet Poric

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...