21.6 C
Bosanska Krupa
Srijeda, 4 Avgusta, 2021

Poduzetništvo i radna mjesta: EU izdvojila 8 miliona EURA za razvoj lokalnih partnerstava u BiH

Preduzetništvo je ključna osobina za razvoj lokalnih privreda. Kao rezultat, Evropska unija u saradnji sa Međunarodnom organizacijom rada (ILO) podržava uspješne preduzetnike, sa posebnim fokusom na mladim osobama i ženama. Jedna od tih je Tijana Babić iz Prijedora, čime se otvaraju mogućnosti za nova radna mjesta.
- Oglas-

Suočena sa teškim životnim okolnostima, Tijana je pokušavala pronaći posao koji joj neće omogućiti samo egzistenciju, nego i priliku da se bavi poslom koji voli. Iako se njena porodica tradicionalno bavi poljoprivredom, odluku nije bilo lako donijeti, imajući u vidu specifičnosti ove djelatnosti i neizvjesnost poslovanja. Međutim, nakon pohađanja programa osposobljavanja za plasteničku proizvodnju, u sklopu lokalnog partnerstva za zapošljavanje u Prijedoru, Tijana je odlučila početi novo životno poglavlje.

 

„Zahvaljujući podršci Evropske unije i Lokalnog partnerstva Prijedor, upustila sam se u preduzetničku avanturu i već sada sam vlasnica poljoprivrednog gazdinstva, koje se bavi plasteničkom proizvodnjom sezonskog povrća. Proizvode plasiram na lokalnom tržištu, djelimično direktno krajnjim korisnicima, a ostalo u saradnji sa maloprodajnim objektima u gradu. Broj kupaca je u porastu, naročito u periodu pandemije, zbog izražene potražnje za domaćim poljoprivrednim proizvodima“, naglašava ova mlada preduzetnica.

 

Uvidjevši potrebu boljeg organizovanja malih proizvođača, Tijana je preuzela vodeću ulogu u procesu osnivanja lokalne zadruge poljoprivrednih proizvođača „Agro-Prijedor“, koja će uskoro započeti sa radom.

 

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje u Prijedoru, koje je nastalo zahvaljujući podršci Evropske unije i ILO-a pruža podršku različitim ranjivim grupama nezaposlenih lica na lokalnom tržištu rada. U centru pažnje su formalni programi osposobljavanja za deficitarna zanimanja i poslove gdje je nedostatak vještina u lokalnoj privredi najočigledniji. Učešće u programima osposobljavanja je svojevrsna „nova šansa“ za nezaposlena lica.

 

Lokalno partnerstvo iz Prijedora zadnjih 10 godina je izgradilo jaku bazu referenci u koje ubraja projekte provedene od strane Agencija PREDA, Grad Prijedor, Zavod za zapošljavanje RS-a, te druge institucije i organizacije. Glavni stub partnerstva je Savjet za obrazovanje i zapošljavanje grada Prijedora, kojeg čine ključne institucije i donosioci odluka vezanih za tržište rada.     

 

Lokalno partnerstvo Prijedor je jedno od 19 lokalnih partnerstava koja su uspostavljena u sklopu prve faze projekta „Lokalna partnerstva za zapošljavnje“, a koji je proveden u cijeloj BiH, te koji je Evropska unija finansirala sa 4 miliona eura. Nova faza ovog projekta, za koju je Evropska unija izdvojila dodatnih 4 miliona eura, otvara mogućnosti za nove ideje i prilagodbu ovog mehanizma djelovanja na lokalitetima gdje ne postoji ozvaničena alijansa ključnih aktera na tržištu rada. Osnovni cilj podrške je aktivacija i integracija nezaposlenih osoba na tržište rada u skladu sa specifičnim potrebama poslodavaca.

 

 

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci