Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv Seada Bajramovića, rođenog 7. aprila 1978. godine u Velikoj Kladuši, gdje je i nastanjen, državljanina BiH, a koji se tereti da je 27. januara ove godine u mjestu Otočka Polja, općina Bosanska Krupa, u graničnom pojasu, sa namjerom da stavi u promet proizvode za koje je znao da nisu obilježeni kontrolnim i poreznim markicama propisanim zakonodavstvom BiH, nabavio veću količinu duhana koji je namjeravo prodavati na crnom tržištu.

Optuženi je oko 120 kg bruto težine suhog rezanog duhana zapakovanog u osam većih PVC crnih vreća i jednu manju PVC vrećicu utovario u putničko motorno vozilo u vlasništvu treće osobe, kada je prilikom upravljanja navedenim vozilom iz pravca Novog Grada prema Bosanskoj Otoci zaustavljen od pripadnika Granične policije BiH radi granične kontrole.

U namjeri da je izbjegne, bez zaustavljanja, optuženi je skrenuo sa magistralnog puta u privatni posjed gdje je iz vozila odbacio u dvorište porodične kuće pet PVC crnih vreća u kojima se nalazio rezani duhan u ukupnoj količini od oko 75 kg, a pripadnici navedene Granične policije prilikom pretresa u navedenom vozilu kojim je upravljao pronašli su preostale PVC vreće u kojima se nalazio rezani duhan u ukupnoj količini od oko 45 kg.

Prema važećem zakonodavstvu i propisima, prodajom svakog kilograma duhana na crnom tržištu vrši se utaja od gotovo 85 KM akcize i oko 17 KM PDV-a, te se prouzrokuje šteta državi, budžetu i svim građanima BiH.

Optuženi Sead Bajramović tereti se da je počinio krivično djelo nedozvoljen promet akciznih proizvoda.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

KOMENTARI:
Loading...