U sklopu projekta „Održivo upravljanje turizmom jadranske baštine – HERA“ kojeg financira Europska unija, a sufinanciraju Vlada Unsko-sanskoga kantona i Grad Bihać, predstavnici Razvojne agencije i Zavoda za zaštitu kulturnog naslijeđa USK-a, Vlade i gradske uprave Bihaća, s izvođačem radova, obišli su danas radove na sanaciji pristupnog puta pred početak restauracije zidina srednjovjekovne tvrđave Sokolac koja bi trebala početi nakon prvomajskih praznika.

Radnici sarajevskoga poduzeća „Neimar“ su prije početka samih restauratorskih radova na zidinama srednjovjekovne tvrđave Sokolac, sanirali pristupnu makadamsku cestu koja vodi do nje.

Uz direktore Razvojne agencije USK-a i Zavoda za zaštitu kulturnog naslijeđa USK-a, Eldina Begića i Amira Kadića, te savjetnika gradonačelnika Bihaća Adnana Kulenovića, otvaranje radova na Starom gradu Sokolac obišao je i ministar građenja, prostornoga uređenja i zaštite okoliša u Vladi USK-a Tahir Nuhić.

RA USK-a ovaj prekogranični projekt implementira zajedno s osamnaest partnera iz osam zemalja jadranske regije. Eldin Begić, v.d. direktora Razvojne agencije USK-a kaže kako će u okviru projekta „Hera“ biti restaurirane zidine. Na Stari grad bit će dovedene struja u voda kako bi se mogao izgraditi i ugostiteljski objekt, kako bi se izgradila neophodna turistička infrastruktura. Pored same rekonstrukcije staroga grada, veoma je značajno što ćemo sa svim partnerima kreirati zajedničku turističku ponudu, kaže Begić.

U Gradskoj upravi Bihaća smatraju kako će restaurirana srednjovjekovna tvrđava Sokolac značajno obogatiti kulturnu ponudu i doprinijeti razvoju kulturnog turizma. Adnan Kulenović, savjetnik gradonačelnika Bihaća kaže kako je Gradska uprava na čelu s gradonačelnikom od prvog dana aktivno i na praktičan način uključena u ovaj projekt. – Do sada smo sudjelovali u pripremljenim radovima čišćenja ove lokacije, sufinancirali izradu glavnoga projekta konzervatorsko-restauratorskih radova a koji su prethodili izradi tenderske dokumentacije i konačnom odabiru izvođača radova, kaže Kulenović i dodaje kako je Gradska uprava financirala i geodetska snimanja pristupnih puteva od urbanog dijela MZ Sokolac do same kule starog grada i izdala urbanističku saglasnost i građevinsku dozvolu.

Ramiz Mulaomerović, predstavnik izvođača radova je izjavio kako trenutno izvode radove na pristupnom putu do tvrđave. Poslije prvomajskih praznika, na samoj tvrđavi uslijedit će restauratorski radovi na prvom dijelu tvrđave i kuli od sedre. Sedra se već priprema u našoj radionici i početkom maja bit će dopremljen materijal za nastavak radova na kuli Sokolac.

Prva faza restauratorskih i konzervatorskih radova bi trebala biti okončana za tri mjeseca. Pristup i položaj same tvrđave iziskuje zahtjevan rad i mnogo sredstava. Zidine su u trošnom stanju ali će unatoč tome, izvođači radova, koji su za EU uspješno obnovili i stari grad u Stocu, adekvatno odgovoriti i ovom zadatku kojeg je pred njega postavio investitor.

KOMENTARI:
Loading...