Nakon izgradnje novog školskog objekta, stara zgrada cazinske Gimnazije punih pet godina nije korištena pa je pretrpjela i velike materijalne štete s obzirom na to da se radi o zgradi koja je građena tridesetih godina prošlog vijeka.

Projekt koji smo dugo godina čekali, konačno se počinje ostvarivati. Napuštena zgrada, koja je zaštićeni objekat, dugo godina je propadala i čekala svoju sudbinu. Razloga je mnogo, a glavni je nebriga nadležne institucije, Školskog centra “Ibrahim Perviz”, odnosno srednjim školama na općini Cazin. Podsjećanja radi, zbog nedostatka školskog prostora, prije više od 20 godina tadašnja Skupština opštine Cazin je pravo korištenja stare Gimnazije dala školama, tačnije tadašnjem Školskom centru „Ibrahim Perviz“.

Prije više od godinu dana, tačnije 9. oktobra 2013. godine, Načelnik općine Cazin mr. Nermin Ogrešević i tadašnji premijer Vlade USK Hamdija Lipovača potpisali su ugovor o prijenosu prava na vlasništvo nad starim objektom Gimnazije u Cazinu na općinu Cazin. Odluku o prijenosu prava na vlasništvo donijela je Skupština Unsko- sanskog kantona na prijedlog Vlade i resornog ministarstva.

Radovi zvanično počinju 23. marta

U razgovoru sa izvođačem radova d.o.o. MEMIĆ GRADNJA, obnova službeno započinje u ponedjeljak 23. marta. Projekt je dosta zahtjevan, obzirom na poziciju same zgrade, pa će biti potrebna montaža pomoćnih skela, kranova i drugih pratećih mašina, kako bi se imao što bolji pristup zgradi, obzirom da je s prednje strane pristup mašinama onemogućen, govore nam iz preduzeća d.o.o. MEMIĆ GRADNJA.

Već danas počinjemo s montažom određenih skela i druge opreme, kako bi što više posla odradili kada su pripreme u pitanju. U ponedjeljak 23. marta 2015 godine, i zvanično krećemo sa projektom odnove zgrade stare Gimnazije, kazao nam je Ramo Mušić, inžinjer u preduzeću d.o.o. MEMIĆ GRADNJA.

Preduzeće d.o.o. MEMIĆ GRADNJA dugi niz godina uspješno djeluje na ovim vrstama poslova, posjeduje iza sebe veliki broj impozantnih projekata, pa stručnost izvođača i kvaliteta radova bi trebala biti na visokom nivou, potvrdili su nam iz ovog preduzeća.

Kada je u pitanju rok za izvođenje radova, potvrđeno nam je da po ugovoru radovi trebaju biti završeni u 90 radno-efektivnih dana. Tako bi do jeseni trebali imati kompletno obnovljenu zgradu Gimnazije u Cazinu.

Sami radovi obuhvataju kompletnu obnovu vanjskog i unutrašnjeg dijela i kompletnu izmjenu krova. Potkrovlje zgrade će se biti izvišeno tako da će u funkciji biti i treći sprat, koji je do sada služio kao tavan, bez posebne namjene.

KOMENTARI:
Loading...