Stara zgrada Gimnazije u centru Cazina zasjat će nekadašnjim sjajem. Radovi na rekontrukciji započinju sutra, a otklonjene su i sve proceduralne barijere koje su dugo vremena kočile obnovu.

Načelnik Općine Nermin Ogrešević, napominje da je niz godina trajala mukotrpna procedura da zgrada Gimnazije bude vraćena u nadležnost Općine.

„Građani znaju da smo mi pet-šestgodina izgubili pokušavajući sa Kantonom riješiti pitanje upravljanja nad objektom. Mi smo naravno u toj polemici bili zainteresovani da se stara gimnazija obnovi, manji nam je interes bio ko će biti vlasnik, da li kanton, da li općina, ali pošto nije bilo reakcija od strane viših instanci u tom periodu da se rade zahvati na obnovi gimnazije, mi smo smatrali da smo odgovorni i oni koji trebaju biti zainteresirani da se izborimo za pravo vlasništva. Uostalom, zgrada je uvijek i bilo vlasništvo Cazina. I boreći se za to pravo vlasništva mi smo preuzeli obavezu da osiguramo i sredstva za obnovu“ .

Iz Općine ističu da za pet godina borbe ko je vlasnik, objekt potpuno prepušten propadanju. Svi politički i proceduralni problemi, vezani za zgradu stare gimnazije, sada su prošlost, istakao je načelnik Ogrešević, te napomenuo da ono što je sada najbitnije je da je Općina osigurala milion i dvjesto hiljada maraka za njenu rekonstrukciju, te da više ništa ne stoji na putu obnove objekta koji će krasiti središte Cazina.

KOMENTARI:
Loading...