Priča o obnovi bihaćke bolnice “Dr.Irfan Ljubijankić” koja je potpuno uništena u požaru u ljeto 2013. godine ni do danas nije dobila svoj epilog.

Vijeće ministara BiH na čelu sa predsjedavajućim Denisom Zvizdićem nije dalo niti jednu KM za obnovu bihaćke bolnice što je obrazloženo da to nije u nadležnosti Vijeća ministara, već kantonalnog nivoa vlasti.

Gradonačelnik Bihaća Emdžad Galijašević nezadovoljan je dinamikom radova u kantonalnoj bolnici

Gradska uprava je iz budžeta za sanaciju u požaru izgorjelog operacionog trakta i ostalih prostorija osigurala 360.000 KM od čega je do sada već utrošeno 150.000 KM.

– Smatramo da dinamika izvođenja radova može biti daleko bolja. Mi ćemo sa od 360 do 400.000 KM, koliko je Grad Bihać izdvojio, završiti dio građevinskih radova u ‘žili kucavici’ za Kantonalnu bolnicu, operacionoj sali. Da bi se sale stavile u funkciju i u njih unijela oprema potreban je još milion konvertibilnih maraka – kaže Galijašević.

No, interesantno je da Galijašević nije komentirao činjenicu da Vijeće ministara BiH neće podržati sanaciju i rekonstrukciju Kantonalne bolnice Dr.Irfan Ljubijankić u Bihaću, posebno jer je dobio čvrsta uvjeravanja od Bakira Izetbegovića i Zvizdića prilikom njihove posjete Bihaću u oktobru 2015.godine da je obnova bolnice prioritet. No, uprkos činjenici da je Izetbegović obmanuo Bišćane, Galijašević i Gradska uprava Grada Bihaća upravo je Izetbegovića proglasila počasnim građaninom Bihaća!?

Inače, pokrenuta je peticija da se Izetbegoviću oduzme ova titula.

Podsjećamo, poslanik u Predstavničkom domu PS BiH Senad Šepić predložio je da Vijeće ministara BiH i Ministarstvo za finansije i trezor BiH u pripremi Budžeta institucija BiH za 2016. godinu iznađu rješenje i osiguraju sredstva za podršku u sanaciji i rekonstrukciji Kantonalne bolnice u Bihaću u iznosu od 1.500.000 KM.

– No, sudeći prema upućenom odgovoru, finansijska pomoć će izostati. U odgovoru je navedeno da „ne postoji zakonska nadležnost institucija BiH za finansiranje, odnosno planiranje sredstava za rekonstrukciju bolnice u Bihaću.“

I dok iz Vijeća ministara odlično barataju tumačenjima zakona, nije pojašnjeno kako je onda npr. prihvatilo Inicijativu Ministarstva finansija i trezora i odredilo izaslanstvo za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o kreditu vrijednom 19,5 miliona američkih dolara između Bosne i Hercegovine i Saudijskog fonda za razvoj za finansiranje projekta „Modernizacija zdravstvenih ustanova na području Hercegovačko-neretvanskog kantona“.

Otplata kredita je 25 godina, uključujući pet godina grejs perioda, uz kamatu od 2 posto na godišnjoj razini, a kredit je alociran na Federaciju BiH.

Dakle, jasno je da se i za bolnicu u Bihaću mogao iznaći neki racionalan način pomoći, a da se pri tome ne krše zakonske obaveze.

Podsjećamo, šteta od požara koji je buknuo 26. jula 2013. godine na imovini Kantonalne bolnice Dr. Irfan Ljubijankić procijenjena je u ukupnom iznosu više od 1,3 miliona KM. Vlada FBiH nekoliko dana poslije na čelu sa Nerminom Nikšićem dala je 500.000 KM, a tadašnje Vijeće ministara 100.000 KM.

KOMENTARI:
Loading...