S obzirom da najveći broj penzionera prima najnižu, minimalnu penziju i na današnjoj godišnjoj sjednici Skupštine, još jednom je ukazano na njihov vrlo težak socijalni i materijalni položaj.

U Bihaću je danas održana godišnja sjednica Skupštine Saveza udruženja penzionera USK-a, na kojoj je još jednom ukazano na težak položaj ove populacije. Na području Unsko-sanskog kantona ima oko 21.550 penzionera, od kojih preko 12.400 ili 57,60 posto prima najnižu penziju u iznosu od 326, 17 KM, dok zajamčenu u iznosu od 439,40 maraka prima njih blizu 2.650 ili 12,29 posto.

S obzirom da najveći broj penzionera prima najnižu, minimalnu penziju i na današnjoj godišnjoj sjednici Skupštine, još jednom je ukazano na njihov vrlo težak socijalni i materijalni položaj. Gorući problem je, kako je istaknuto i njihova zdravstvena zaštita, jer vrlo često dok kupe lijekove od penzije ne ostane ništa. S ciljem rješavanja pomenute problematike, na Skupštini su danas usvojeni i određeni zaključci. „Prvo sanacija Fonda Federalnog zavoda PIO/MIO i isplate penzija od prvog do petog u mjesecu za protekli mjesec.

Drugo povećanje penzija za 10 posto, treće usvajanje zakona koji proizlaze iz Strategije reforme penzionog sistema, četvrto isplata posmrtnina porodicama umrlih penzionera i peto obezbjeđenje sredstava za rehabilitaciju i liječenje penzionera u banjskim lječilištima“, kazala je zamjenica predsjednika Skupštine Saveza udruženja penzionera USK-a, Mira Delić.

Predsjednik Saveza udruženja penzionera USK-a, Meho Ibrahimagić kaza je da je na jučerašnjem sastanku Izvršnog odbora Saveza penzionera u Federaciji BiH oformljeno jedno radno tijelo, koje će posjetiti Vladu FBiH i iznijeti njihove zahtjeve.

„Smatram da ćemo uskoro biti pozvani kod pomenutih“, dodao je Ibrahimagić.

Da li će nova vlast imati sluha i pozitivno odgovoriti na opravdane zahtjeve penzionera, ostaje nam da vidimo.

KOMENTARI:
Loading...