Članovi bihaćkog Udruženja penzionera održali su danas redovnu godišnju sjednicu Skupštine. Sumirajući rezultate prošlogodšnjega rada, čelni ljudi udruženja su istakli kako je najvažnija aktivnost pomoć  svojim članovima te izdvajanje gotovo 60% prihoda Udruženja za pomoć porodicama pri ukopu svojih članova.

„Važno je napomenuti da smo u prošloj godini izdvojili 54.150 KM  na troškove sahrana i dženaza naših članova. Radilo se o 247 korisnika penzije i 17 bračnih parova čijim smo porodicama pomogli sa određenim novčanim sredstvima. Osim toga svojim članovima pomažemo na razne, bilo da se radi o jednokratnoj pomoći, socijalnim prehrambenim paketima, pogodnostima u liječenju i nabavci ogrijeva. Sve ove aktivnosti realiziramo uz podršku Gradske uprave Bihać“, kazao je  Ahmet Alibabić, predsjednik IO Udruženja penzionera Bihać.

Današnjoj sjednici prisustvovao je i Emdžad Galijašević, gradonačelnik Bihaća najavivši značajniju pomoć  ovom udruženju tokom 2015. godine.

„ Odlukom Gradskog vijeća budžetom je planirano izdvajanje u iznosu od 40.000 KM za potrebe Udruženja penzionera. Prošle godine smo im isplatuli 20.000 KM koliko je i bilo planirano. Bili bismo najsretniji da možemo pomoći više, jer je to populacija koja zahtijeva naše poštovanje i brigu, a koja živi sa prosječno 400 KM mjesečno. To je egzistencijalni minimum, a mi smo dužni da im olakšamo svakodnevnicu“, kazao je gradonačelnik Galijašević.

Penzioneri naglašavaju svoje razočarenje neispunjavanjem  obaveza iz sporazuma postignutog sa Federalnom vladom u kojem je obećano povećanje penzija po 5% u dva navrata. Desilo to se samo jednom, pa s razlogom najavljuju brojne mjere kako bi svi njihovi zahtjevi bili ispunjeni.

KOMENTARI:
Loading...