Danas je zasjedala zakonodavno – pravna komisija. Na dnevnom redu, uoči skupštinskog zasjedanja, pred članovima Komisije našlo se 9 tačaka dnevnog reda. Podršku Komisije nisu dobili izvještaji o radu za proteklu godinu i program rada za tekuću godinu domova zdravlja Velika Kladuša, Bužim ; Apoteke Sanski Most, kao i izvještaj rada i financiskog poslovanja JU Služba za zapošljavanje USK-a. Podršku članova Komisije dobile su inicijative i mišljenja Ministarstva zdravstva, rada i spocijalne politike na nacrte zakona o hraniteljstvu, zaštiti od nasilja o porodici te zakona o socijalnoj zaštiti, odnosno dijela koji tretira-reguliše dječije doplatak.

Bez puno diskusije, članovi Zakonodavno- pravne komisije nisu dali podršku izvještajima o radu i programima rada domova zdravlja Velika Kladuša i Bužim. Podršku nije dobio ni izvještaj rada i poslovanja ZU Apoteke Sanski Most kao ni izvještaj rada i financijskog poslovanja JU „Služba za zapošljavanje USK-a“ za proteklu godinu. Kratko se raspravljalo o izvještajima, Komsiija nije ulazila u suštinu njihovog sadržaja, već se rukovodila isključivo pitanjem usklađenosti forme sa propisanom metodologijom i rokovima.Kako nisu u skladu sa metodologijom i rokovima, za izradu programa rada, izvještaja o radu i drugih informativnih materijala koji se upućuju Vladi i Skupštini, nisu ni dobili podršku.

Podršku su dobili inicijative i mišljenja Ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike za izmjene zakona o zaštiti nasilja u porodici, hraniteljstvu te zakona o socijalnoj zaštiti, odnosno dijela koji se tiče regulisanja dječijeg doplatka. Ukoliko budedovoljno glasova i iz skupštinskih klupa, prava djece na prostoru Federacijekonačno će biti izjednačena. Dječiji doplatak u USK-u postao bi stvarnost.

O svemu, ipak, konačnu odluku donijeće skupštinski poslanici pred kojima će se u petak, za kada je i najavljena 22. sjednica Skupštine USK-a, naći izvještaj Zakonodavno-pravne komisije.

KOMENTARI:
Loading...