U organizaciji Udruženja logoraša grada Bihaća danas je polaganjem cvijeća i prigodnim obraćanjem na lokalitetima bivših logora Vojske RS-a u bihaćkim naseljima Račić i Ripač obilježen Dan logoraša BiH.

I ove godine preživjeli logoraši zajedno s predstavnicima Gradske uprave Bihać i Vlade USK-a prisjetili su se zločina nad civilnim stanovništvom grada Bihaća, a posebno mještana Ljutočke doline koji su tokom agresije na BiH u logorima Račić i Ripač bili izloženi neljudskoj torturi, mučenjima i ubistvima.

Ovogodišnje obilježavanje Dana logoraša BiH obilježeno je i otvorenjem jedinstvenog spomen obilježja kod šehidskog spomen obilježja u MZ Ripač.

Istaknuvši da su preživjeli logoraši i danas poslali poruku da se zločini nad logorašima nikada ne smiju zaboraviti, posebno u svijetlu aktuelnih sudskih procesa za ratne zločine, budući da su logoraši glavni svjedoci u brojnim procesima ratnog zločina nad civilnim stanovništvom, bihaćki gradonačelnik Emdžad Galijašević, kazao je da se moraju obilježavati datumi iz odbrambeno-oslobodilačkog rata, a posebno datumi stradanja Bošnjaka i Hrvata.

– Drago mi je da smo danas obilježili Dan logoraša pred najmlađim našim sugrađanima, odnosno učenicima bihaćkih osnovnih škola koji i trebaju čuti kroz koje su torture prolazili logoraši na području grada Bihaća i BiH. Ono što posebno i danas boli jeste činjenica da su to uradile dojučerašnje komšije i zbog toga moramo govoriti istinu jer da smo pričali istinu o onom što se dešavalo od 1941. do 1945.godine ne bi nam se to desilo 1992.godine. Mi u gradskoj upravi nemamo dileme da li treba obilježavati mjesta stradanja Bošnjaka i Hrvata i zbog toga smo osigurali sredstva za gradnju pet spomen obilježja na mjestima gdje su bili logori –  kazao je Galijašević.

Kako se navodi u saopćenjuiz Kabineta gradonačelnika Bihaća, kada je srpski agresor 1992. napadao Ljutočku dolinu zarobljeno je 210 muškaraca, žena i djece. Svi punoljetni muškarci su odvedeni u logore od Drvara do Prijedora.

Jedan od tih logora nalazi se u Ripču iz kojeg razmjenjeno 70 ljudi, a njih 84 je zvjerski ubijeno i bačeno u jame Bezdana i Tihotina.

– Danas kada smo u prilici da otkrijemo prvi od ukupno pet planiranih spomen obilježja, ne mogu da ne kažem da sam i sretan i tužan. Tužan, zbog toga što su logori postojali, što mnoge naše kolege logoraši nisu dočekali današnji dan. Sretan sam što se barem na ovakav način možemo odužiti svim žrtvama torture i što smo u prilici našoj djeci i unucima prenijeti istinu – kazao je Frančeski Janda, ispred Udruženja logoraša grada Bihaća.

Pored bivšeg logora IMT servisa traktora u Ripču, delegacije grada Bihaća i Udruženja logoraša Bihaća posjetila je masovne grobnice Tihotina i Bezdana, te bivši logor u Račiću.

KOMENTARI:
Loading...