U prisustvu velikog broja građana u bihaćkoj mjesnoj zajednici Veliki Lug mr.sci. Emdžad Galijašević, gradonačelnik Bihaća zajedno Izudinom Saračevićem, premijerom USK-a i djecom poginulih boraca Kurtović, Glumac i Bubulj  , svečano je povodom Dana bihaćkih brigada otkrio  šehidsko spomen obilježje.

Prisutnima su se nakon otkrivanja šehidskog spomen obilježja sa imenima 72 poginula borca iz Velikog Luga i deset civilnih žrtava rata, povodom 23.godišnjice formiranja bihaćkih brigada obratili Izudin Saračević, premijer USK-a , Emdžad Galijašević, gradonačelnik Bihaća , Mirsad Selmanović, ratni komadant 501.Slavne brigade, Hamdija Abdić, ratni komadant 502.Viteške brigade, Mensur ef.Ćehić, glavni imam Medžlisa IZ Bihać i Firekt Draganović ispred organizacionog odbora.

Čestititajući svim demobilisanim borcima Dan bihaćkih brigada , gradonačelnik Bihaća Emdžad Galijašević  kazao je da je gradska uprava iosigurala svu potrebnu dokumentaciju za gradnju šehidskog obilježja kao i sredstva u iznosu od 72.000 KM, uz sredstva Vlade USK-a u iznosu od 33.000 KM.

„ I danas imamo pojedince koji govore da ne trebamo graditi šehidska spomen obilježja u našem gradu i to je žalosno, ali dok sam ja gradonačelnik Bihaća nastaviti ćemo sa gradnjom šehidskih obilježja u svim mjesnim zajednicama gdje to sad nema. Trebamo završiti i spomen sobu bihaćkim brigadama , kao i spomenik u gradu gdje borci to kažu.Zbog svega mi moramo biti zajedno i čuvati uspomenu na naše borce,ali istovremeno dati svima odgovor šta to mi želimo od nas i kako pokrenuti radno mjesto kao jedini odgovor kako pomoći demobilisanim borcima „- kazao je gradonačelnik Galijašević.

„Oslobodilački put bihaćkih brigada trasiran je herojstvom njegovih ratnika od kojih je 678 dalo živote, a  preko 5.000 je ranjeno. Zahvaljujući upravo toj žrtvi Bihać nije postao druga Srebrenica i upravo iz Bihaća je krenulo oslobađanje naše domovine. Vlada USK-a nema dilemu da li treba podržavati izgradnju šehidskih spomen obilježja jer oni su garant da nećemo zaboraviti naše poginule borce , našu Armiju R BiH  i našu slobodu koju danas imamo  „ –kazao je Izudin Saračević, premijer USK-a.

U svom obraćanju Mirsad Selmanović, ratni komadant 501. Slavne brigade , istakao je da su Bišćani imali hrabrosti i smjelosti da odgovore na agresiju i vojno se organiziraju u Patriotsku ligu, Teritorijalnu odbranu, a kasnije Armiju R BiH.
„Svi mi koji smo bili dio patriotskog bloka moramo pričati o herojskoj borbi bihaćkih brigada i biti ponosni što je iz našeg grada krenuo otpor agresoru i što je u našem gradu osnovan i 5.korpus Armije R BiH“- kazao je Selmanović.
Hamdija Abdić, ratni komadant 502.Viteške brigade u svom obraćanju kazao je da su  Bihaćke brigade pokazale  i dokazale kako se časno bori za svoj narod i državu Bosnu i Hercegovinu .

„ Ja sam ponosan na svoje suborce i sve one koji su dali doprinos da odbranimo ovaj grad i narod u njemu. U historiji svakog grada pa tako i Bihaća, postoje događaji koji svojom važnošću prkose zaboravu, a a među takve događaje spada i 19.juli 1992.godine i dok ima i jedan borac živ mi ćemo se toga sjećati „- kazao je Abdić.

U sklopu obilježavanja Dana bihaćkih brigada organizirana je postavka fotografija, uniformi, naoružanja i opreme u Spomen-sobi bihaćkih brigada. Autor je Osman Sulić, a u pripremu postavke su uključeni Kulturni centar Bihać, Nijazija Maslak i Halid Alijagić. Prof. Nijazija Maslak povodom Dana bihaćkih brigada u Muzeju AVNOJ-a održao je sat historije za omladinu grada Bihaća.

KOMENTARI:
Loading...