Bračni par Muhamed i Halida Šabić te njihovo dvoje maloljetne djece uskoro će ostati bez krova nad glavom nakon što istekne ugovor na osnovu kojeg borave u kući koja je vlasništvo Bajrame Tabaković, u naselju Šumatac, nadomak Velike Kladuše.

Ugovorom između porodice i vlasnice precizirano je da Šabići početkom oktobra moraju napustiti objekat u kojem borave, a vlasnica ima namjeru da ga proda. Inače, ova četvoročlana porodica živi izuzetno teškim životom s obzirom na to da supružnici nemaju stalno zaposlenje, a za egzistenciju zarađuju povremeno radeći teške fizičke poslove. Kažu da su se u proteklim godinama neprestano potucali promijenivši veliki broj privremenih boravišta. “Najviše posla ima u ljetnom periodu, kad najčešće cijepam drva za ogrev. Tada se može nešto zaraditi, ali u drugim dijelovima godine jako je teško naći bilo kakav posao”, kaže Šabić.

Tešku situaciju komplikuje i to što je njegov sin Aldin invalid od druge godine života, nakon što je nesretnim slučajem ostao bez oka. Mališan ima problema s govorom i pamćenjem, kao i druge zdravstvene probleme, zbog čega je često u bolnici, a kako supružnici nemaju zdravstveno osiguranje, najčešće su prisiljeni da plate pružene usluge.

Kako bi pomogli ovoj siromašnoj porodici, u mjesnoj zajednici Šumatac su pokrenuli humanitarnu akciju. Jedan mještanin je donirao dunum zemlje za izgradnju kuće za Šabiće, a obezbijeđena je i određena količina građevinskog materijala. Namjera organizatora je da pokušaju izgraditi dom za Šabiće, a svi koji žele pomoći više informacija mogu dobiti na telefon 061/753-823.

KOMENTARI:
Loading...