Dana 23. jula 2016. godine navršilo se osam godina od smrti bivšeg premijera Federacije BiH, prof. dr. Ahmeta Hadžipašića, koji je umro u Zenici od posljedica srčanog udara u 56. godini života.

Hadžipašić je rođen 1. juna 1952. godine u Cazinu, bio je oženjen i otac troje djece.

Gimnaziju je završio u Sarajevu, Metalurški fakultet u Zenici, a postdiplomski studij i doktorsku disertaciju na Mašinskom fakultetu u Zenici.

Bavio se naučno-istraživačkim radom, te je objavio preko 60 naučno-istraživačkih i stručnih radova i dvije stručne knjige. Osim toga je obnašao niz funkcija u zeničkim poduzećima te sudjelovao u privatizaciji Željezare u Zenici.

Bio je vlasnik titule za menadžera godine Zeničko-dobojskog kantona 1999. godine i za menadžera decenije 2001. godine. U zvanju redovnog profesora bio je spoljni saradnik Univerziteta u Sarajevu, Mašinskog fakulteta u Zenici i Tehničkog fakulteta Univerziteta u Bihaću, te je završio više stručnih specijalizacija u inostranstvu.

Ovaj poznati Cazinjanin bio je prilično aktivan i u sportu – prvak Jugoslavije u džudou, predsjednik KK Zenica-Metalno i predsjednik NK “Čelik“ u Zenici. Bio je i na funkciji člana Izvršnog odbora Ragbi saveza Bosne i Hercegovine.

Godine 2003. je, kao član Stranke demokratske akcije, izabran za premijera Federacije BiH. Na tom je mjestu ostao do 2007. godine.

KOMENTARI:
Loading...