Uz Praznik rada vežu se i pojačani inspekcijski nadzori ali i apeli da se konzumiraju kontrolisana mesa. U smislu zaštite zdravlja, i konzumiranja namirnica životinjskog porijekla, nužno je da meso i namirnice životinjskog porijekla budu podvrgnuti veterinarskom nadzoru. Obzirom da se 1. maj posebno asocira sa jagnjećim pećenjem, indirektno, u posljednje vrijeme, jagnjetina se veže i sa učestalim oboljenjem iz reda zoonoza – brucelozom.

Glavna preventivna preporuka je da se kupuje meso iz poznatih uzgajališta, farmi, mesnica odnosno da se kupuju mesa koja imaju potvrdu o izvršenom veterinarskom nadzoru.Prema riječima Zekerijaha Alagića, direktora Veterinarske stanice u Bihaću, građani trebaju kupovati meso u ovlaštenim prodajnim mjestima koja imaju veterinarski nadzor. U posljednje vrijeme je simptomatično, kaže Alagić, to da je na ovom području ostao vrlo mali broj mesara koji mogu vršiti nadzor i provjeru kvalitete mesa, što predstavlja dodatnu otežavajuću okolnost kada je u pitanju vođenje brige o kvaliteti mesa. Ističe da veterinari svake godine izvršavaju naredbu u pogledu sprovođenja obaveznih mjera spriječavanja širenja zaraza, ali da građni uprkos tome trebaju biti oprezni.

Alagić na kraju poručuje građanima da zbog vlastite zdravstvene sigurnosti, meso kupuju samo od provjerenih i pouzdanih dobavljača i prodavača.

KOMENTARI:
Loading...