Na održanoj sjednici Općinskog vijeća općine Bužim u ponedjeljak, razmatran je prijedlog Budžeta za 2016. godinu, te odluka o njegovom izvršavanju.

Prilikom pretresa i rasprave o dostavljenom Budžetu. Općinsko vijeće je po ko zna koji put pokazalo da ne poštuje zakonske i podzakonske propise, te je suprotno zakonu , statutarnim i poslovničkim odredbama Budžet kao najvažniji akt lokalne zajednice suštinski mijenjalo i dopunjavalo. O navedenim suštinskim izmjenama nije dozvolilo da se Općinski načelnik, kao zakonski predlagač izjasni, što je bilo u obavezi po Poslovniku o radu Općinskog vijeća.

Zbog nemogućnosti izjašnjenja o amandmanima koji su usvajani na prijedlog Odluke o budžetu općine Bužim za 2016. godinu, a koji su u toku rasprave mijenjani i dopunjavani čime je suštinski izmijenjen akt koji se usvaja, općinski načelnik Agan Bunić je povukao iz rasprave prijedlog Odluke o izvršavanju budžeta općine Bužim za 2016. godinu, te napustio sjednicu Vijeća zbog nezakonitog rada ovog organa.

„Vijeće je sinoć prekršilo sve norme koje definišu usvajanje budžeta općine. Mimo procedure su mijenjali amandmane, koji su svakako neprovodivi, neugradivi u Budžet i nisu u skladu sa zakonom. Vijeće pokušava preuzeti ulogu Općinskog načelnika, uzurpirati nadležnosti. Međutim, načelnika građani biraju i one koji žele biti načelnici pozivam da se kandidiraju za tu poziciju na narednim lokalnim izborima. Ovako usvojen i na silu nametnut budžet za mene kao ovlaštenog predlagača i izvršioca općinskog budžeta ne postoji, neće ga službe i Općinski načelnik provoditi ni u jednom dijelu, a o nesmetanom funkcionisanju Općine Bužim ću naknadno donijeti odluke, sve u skladu sa zakonom“, stoji u izjavi načelnika Bunića.- piše buziminfo.ba

KOMENTARI:
Loading...