Jučer je u Općini Velika Kladuša po prvi put na jednom mjestu pružaće se informacije i usluge, organizirati kulturni, sportski i drugi vidovi saradnje, te voditi evidencija velikokladuške dijaspore. Općinski načelnik Edin Behrić, premijer USK Izudin Saračević, te Ruzmira Tihić – Kadrić, zamjenica državnog ministra za ljudska prava i izbjeglice u utorak, 07. aprila su zvanično otvorili vrata Ureda za dijasporu u zgradi Općine Velika Kladuša. Općina Velika Kladuša je prva općina u BiH koja je otvorila ured ovakve vrste, te time omogućila da se po prvi put institucionalno povežu dijaspora i lokalna uprava. Ovim uredom Općina Velika Kladuša jača veze sa našom dijasporom i uspostavlja bolju saradnju i komunikaciju.

Ured za dijasporu pružaće pomoć i podrška velikokladuškoj dijaspori u prevazilaženju administrativnih barijera i procedura radi pribavljanja određene dokumentacije. Također,omogućiće aktivnije uključivanje dijaspore u život Općine u oblastima privrede, kulture, turizma, umjetnosti i sporta. Isto tako, Ured će biti mjesto gdje će lokalne samouprava predstaviti svoje ponude i ono što se radi na unapređenju poslovnog ambijenta. Otvaranje prvog Ureda za dijasporu u BiH u Velikoj Kladuši pozdravio je premijer USK-a Izudin Saračević, kazavši da je dijaspora bitan faktoru u gašenju socijalnih „požara“ na području Kantona. Ured za dijasporu je otvoren u okviru projekta „Migracije i razvoj“ koji zajednički realiziraju Općina Velika Kladuša, UNDP, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine i Vlada Švicarske.

Ureda za dijasporu velikokladuškoj dijaspori je na raspolaganju svaki radni dan. Imenovan je službenik za dijasporu, a otvoren je i „Servis 48“ putem kojeg građani iz dijaspore mogu postavljati svoja pitanja. Pored otvaranja Ureda za dijasporu u narednom periodu Općina Velika Kladuša planira organizaciju poslovnog foruma na kojem će se predstaviti preduzeća iz dijaspore, preduzeća čiji su se vlasnici vratili iz dijaspore u Veliku Kladušu, te domaća preduzeća. Na forumu se očekuje učešće preko 100 poduzetnika.

Otvaranju Ureda za dijasporu prisustvovale su brojne zvanice, između ostalih predstavnici UNDP-a, velikokladuška dijaspora, predstavnici domaćih ali i stranih partnerskih firmi, te načelnik općine Sanski Most Mustafa Avdagić. Prije samog otvaranja načelnik Behrić je za zvanice priredio kratki prijem.

KOMENTARI:
Loading...