Općini Velika Kladuša koja je glavni nosilac projekta pod nazivom „Razvoj plasteničke proizvodnje pokretanjem međuopćinske saradnje općina Velika Kladuša, Sanski Most i Ključ“ prije nekoliko dana od strane UNDP-a odobren je ovaj projekat, što će za rezultat imati unapređenje plasteničarske proizvodnje u navedene tri općine USK-a.

Naime, Općina Velika Kladuša zajedno sa partnerskim općinama na ovom projektu Sanski Most i Ključ, aplicirala je kod  ILDP-a (Projekat integriranog lokalnog razvoja) za sredstva kako bi unaprijedila međuopćinsku saradnju kroz ekonomski razvoj i stvaranje boljeg poslovnog okruženja na području sve tri općine.

Projekat ima višestruki značaj. Pored razvoja agrara i unapređenja plasteničarske proizvodnje, te ruralnog razvoja, značaj se ogleda i u namjenskom i kontrolisanom upravljanju poljoprivrednim zemljištem što će imati pozitivan utjecaj na sektor okoliša. Shodno planiranim aktivnostima projekta Općina velika Kladuša će dobiti 16 plastenika visokog tipa površine 150 m² sa kompletnom izradom, isporukom i montažom, kao i ostalim pratećim sadržajima.

Ciljne grupe obuhvaćene ovim projektom su plasteničari i žene u ruralnim područjima, a zanimljiva je činjenica da će projektom biti obuhvaćeno 30% pripadnica ženskog spola. U narednom periodu uslijedit će definiranje kriterija za odabir korisnika u suradnji  sa UNDP-om, nakon čega će biti i objavljen Javni poziv na koji će moći aplicirati svi koji budu ispunjavali tražene uslove.

Planirani ishodi ovog projekta su povećan obim plasteničarske proizvodnje, obezbjeđen izvor prihoda za žene u ruralnim područjima, te osiguran plasman plasteničkih proizvoda. Ukupna vrijednost projekta je 195.505,77 KM, a jedinice lokalne samouprave učestvuju sa 85.773 KM, dok je sufinansijer UNDP.

KOMENTARI:
Loading...