21.7 C
Bosanska Krupa
Petak, 25 Juna, 2021

Onemogućen tranzit kamiona nosivosti iznad 7,5 tona preko GP Maljevac

Od 20. ovog mjeseca onemogućen je prelaz kamiona i ostalih transportnih vozila nosivosti iznad 7,5 tona preko Graničnog prijelaza Maljevac u Velikoj Kladuši. Novim Pravilnikom o određivanju javnih cesta po kojima se mora odvijati transportni promet teretnih vozila kroz Republiku Hrvatsku, te preko kojih graničnih prijelaza mogu saobraćati teretna vozila u tranzitu, Republika Hrvatska onemogućila je tranzitni promet na pet graničnih prijelaza, među kojima je i nama najbliži GP Maljevac.

Ovakva odluka Republike Hrvatske naišla je na oštro negodovanje i reagiranje privrednika Velike Kladuše. S obzirom da je na području USK promet teretnih vozila sada moguć jedino na Graničnom prijelazu Izačić, kladuški privrednici sada imaju dodatne transportne troškove, jer kamioni iz Velike Kladuše moraju dodatno kružiti na granični prijelaz Izačić, što je u praksi dodatnih 150 do 200 km.

Najveću cijenu zbog ove odluke R Hrvatske platiće poduzetnici iz Velike Kladuše koji su izvozno orjentirani. Među njima svakako je firma za proizvodnju i trgovinu klimatizacijske i ventilacijske opreme Airvent koja izvozi svu proizvodnju.

Finansijske gubitke zbog zatvaranja GP Maljevac za tranzit teretnih vozila iznad 7,5 tona imaće i kladuška firma za proizvodnju začina Kolmix koja izvozi 70 posto proizvodnje.

Horvat i Mezildžić ističu da ova odluka, odnosno Pravilnik ima više nelogičnosti,  između ostalog i da je za promet određen Granični prelaz Dvor.

Privrednici Velike Kladuše reagovali su kod svih nadležnih R Hrvatske, očekuju uključivanje bh. državnih organa i institucija u rješavanje ovog problema, odnosno da se Granični prijelaz Maljevac ponovno otvori za transport roba. Ukoliko izostanu odgovori i reakcije najavljuju i ozbiljnije korake.

Do sada je na odluku R Hrvatske reagirao premijer USK Mustafa Ružnić koji je uputio dopis Ambasadi Hrvatske i ostalim nadležnim organima u BIH u kojem traži da se pravilnik preispita u onom dijelu koji se odnosi na GP Maljevac. Reagirala je i Vanjskotrgovinska komora BiH koja je Vijeću ministara, nadležnim ministarstvima i Direkciji za evropske integracije uputila inicijativu za hitno reagiranje na odluku Hrvatske kojom prestaje tranzitni promet na nekoliko graničnih prijelaza.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci