Veoma rijedak automobil marke „mercedes 220 s“, proizveden daleke 1954. godine, zatekli smo ovih dana u dvorištu Sanjanina Hasiba Beširevića.

Vlasnik kaže kako je nakon brojnih birokratsko administrativnih peripetija ovaj vrijedni „oldtajmer“ naposlijetku završio u njegovom dvorištu, a uskoro ga očekuje i temeljita restauracija.

Beširević je radni vijek proveo na privremenom radu u Njemačkoj, a nakon zaslužene mirovine vratio se u rodni grad.

Prema njegovim riječima, automobil je kupljen u Italiji i nalazi se u izuzetno dobrom stanju. Vlasnik ovog automobila je Beširevićev sin koji je u Njemačkoj vlasnik auto kuće, te se između ostalog bavi kupovinom i restauracijom, a potom i prodajom starih automobila. Hasib kaže kako ga je od granice s Hrvatskom, gdje ga je preuzeo, lično dovezao do kuće. „Motor „prede“ kao da je ovog trenutka izašao iz fabrike.

Limarija je u odličnom stanju, nigdje nisam primjetio rđu ili neka značajnija oštećenja.“, zadovoljno kaže Beširević, kuckajući po limariji. Ističe kako je u automobil ugrađen dizel agregat sa šest cilindara koji razvija snagu od 63 kilovata. Beširević kaže kako automobil uskoro ide na temeljitu restauraciju u jednu auto kuću u blizini Tešnja. Dodaje kako se originalni dijelovi mogu i danas kupiti, istina po vrlo visokim cijenama.

Mercedes“ je ovakve automobile proizvodio u vremenskom periodu 1954-1959. godina, a u tom periodu je proizvedeno oko osamdesetak hiljada primjeraka.

KOMENTARI:
Loading...