Različitim manifestacijama i aktivnostima tokom ovog mjeseca nastoji se potaknuti i povećati svijest ženske populacije o učestalosti i težini ovog oboljenja.

Udruženje Una u Bihaću nizom aktivnosti  obilježava dane borbe protiv karcinoma dojke , nastojeći i na taj način skrenuti pažnju na važnost pravilne i redovne kontrole da bi se bolest prevenirala, odnosno otkrila u ranoj fazi.

Karcinom dojke je najčešće maligno oboljenje kod žena i uzrok je svake pete smrti u ženskoj populaciji. Uprkos razvoju nauke i medicine ostaje i dalje veliki zdravstveni problem. Karcinom dojke se može pojaviti u svakoj životnoj dobi. U Bosni i Hercegovini se godišnje otkrije hiljadu do 1.400 novih slučajeva, a godišnje od karcinoma dojke u BiH umire oko 500 žena.

Svjesni ovih poražavajućih statističkih podataka  u Kantonalnom udruženju oboljelih od karcinoma dojke “Una”  u Bihaću, već  deset godina nastoje potaknuti i povećati svijest ženske populacije o učestalosti i težini ovog oboljenja, te  će nizom akcija upravo u ovom mjesecu obilježiti dane  prevencije karcinoma dojke, kaže nam Mirsada  Džananović  iz pomenutog udruženja .

Kroz ovu aktivnost prikupljaju se novčani prilozi, a sva donirana sredstva , bit će isključivo namijenjena ženama koji nemaju zdravstvenu zaštitu i nisu u mogućnosti da odu na mamografski pregled.

„U  narednim danima članice udruženja i volonteri obići će s tim ciljem sve kantonalne i gradske institucije, a vjerovatno i srednje i visoko školske ustanove“, kaže volonterka Najda  Đogić.

Održavanje tradicionalne šetnje gradom upitno  je ove godine ne samo zbog vremenskih prilika , već  i nedostatka  sredstava, kažu u Udruženju.

Uprkos tome i dalje će raditi na educiranu ženske populacije o  važnosti pravilne i redovne kontrole da bi se bolest prevenirala, odnosno otkrila u ranoj fazi, ali i pomoći oboljelim na putu do ozdravljenja.

KOMENTARI:
Loading...